Este vorba despre suma de 2,58 milioane de lei pentru finanțarea unui studiu privind identificarea pădurilor virgine și cvasivirgine din România în vederea înscrierii în „Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine”.
Această inventariere este necesară după ce în ultimii 10 ani România a pierdut o parte din aceste păduri. Studiul finanțat din Fondul pentru Mediu urmează să stabilească care suprafețe de pădure au rămas neatinse și îndeplinesc criteriile pentru a fi strict protejate, prin includerea în Catalogul Național.
România a pierdut în ultimii 10 ani jumătate din pădurile neatinse de om
Carpații românești adăpostesc cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene. Pădurile virgine și cvasivirgine dispar din cauza necunoașterii și a lipsei de responsabilitate față de valoarea lor, fie prin intervenții imorale, fie în urma tăierilor ilegale. Greenpeace estimează că, drept consecință, România a pierdut în ultima decadă aproape jumătate din pădurile virgine și cvasivirgine.
Vor fi incluse şi în lista patrimoniului UNESCO
”Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine” este instrumentul legal care stabilește criteriile de identificare, procedura de includere și măsurile prin care vor fi protejate.
După identificarea tuturor pădurilor virgine și cvasivirgine din România, acestea vor fi incluse imediat în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO și se va impune un moratoriu pe orice fel de intervenții în aceste păduri.