Guvernul premierului italian Giuseppe Conte a decis să ignore parțial, în luna martie, recomandările consilierilor științifici privind impunerea unor măsuri mai puțin stricte, într-un moment în care nordul țării era lovit de un val epidemic.

Potrivit documentelor făcute publice acum, și citate de Politico, experții sugeraseră că țara ar putea fi împărțită în două, pentru ca regulile mai stricte să fie aplicate doar nordului.

Experții nu au oferit recomandări privind obligativitatea oamenilor de a rămâne în casă și chiar au spus că barurile sau bisericile ar putea rămâne deschise în țară, atâta vreme cât italienii respectă regulile de distanțare socială.

La doar o zi, întreaga regiune Lombardia și alte provincii au fost plasate în carantină.

La 48 de ore după lansarea acesor recomandări, și după ce sute de oameni au fugit din zonele vizate spre sud, guvernul a anunțat un lockdown național, cu măsuri mai stricte decât cele vehiculate de experți.

Regulile, care au ținut acasă toți cetățenii, cu excepția celor implicați în activități esențiale, au fost mai stricte decât cele implementate în alte țări europene, printre care Germania sau Marea Britanie.

La sfârșitul lui martie, Conte a declarat în fața parlamentului că deciziile guvernului au fost luate mereu ”pe baza unor evaluări ale comisiei tehnico-științifice”,

Revelațiile au alimentat criticile opoziției, care au spus în mod repetat că premierul a abuzat de putere pentru a limita libertățile oamenilor, fără să fie responsabil în fața parlamentului.

Massimiliano Romeo, de la partidul extremist de opoziție Liga a acuzat guvernul că a ascuns informații și că s-a comportat nedemocratic.

Informațiile privind decizia guvernului de a implementa un lockdown național ar putea atrage și critici numeroase din sudul Italiei, care a fost mai puțin afectat de virus.

Oricum, aceste critici erau mult mai firave în lunile martie și aprilie, când numărul deceselor zilnice atinsese cote șocante în Italia, iar guvernul era chiar acuzat că nu a aplicat măsurile restrictive mai repede.

Italia este una țările cele mai afectate de epidemie. Cel puțin 250.000 de cazuri de infecție au fost confirmate în mod oficial și 35.000 de persoane au murit, dar experții au avertizat că cifrele reale sunt cel mai probabil mai mari.

 
 

Urmărește-ne pe Google News