Proiectul are valoarea financiară de aproximativ 1,5 milioane de lei, din care cofinanţare de la bugetul de stat este de 15%, restul banilor venind de la Comisia Europeană.
„Ce e foarte important de reţinut şi ce încercăm noi să facem prin acest proiect – în primul rând să standardizăm afişarea informaţiei de interes public pe site-urile autorităţilor publice locale. Pe acest site, transparenta.gov.ro, vom centraliza toate informaţiile de interes public, astfel încât orice cetăţean care este interesat de un anumit lucru să poată găsi acolo acele informaţii şi să transmitem cetăţenilor că ne dorim să fim proactivi. Vom încerca să afişăm aceste informaţii într-un mod în care ele pot fi citite şi de cei care nu au studii necesare înţelegerii lor”, a menţionat la rândul său ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social Gabriel Petrea.
Managerul proiectului, Mihai Drăgulănescu, a explicat că scopul acestui program este creşterea gradului de transparenţă a actului de guvernare la nivel central şi local.
„Practic, noi o să creăm o platformă care se va numi transparenta.gov.ro, iar în timp, sperăm cât de repede posibil, toate autorităţile centrale şi locale îşi vor crea un mecanism pe site-ul propriu standardizat, în care prezintă toate pachetele de date sau documentele care se supun legislaţiei privind transparenţa. (…) România se află într-un clasament al transparenţei destul de jos în momentul de faţă pentru că toate deciziile la nivelul administraţiei par a fi netransparente, nu înseamnă neapărat că este şi în situaţia de faţă”, a spus Drăgulănescu la conferinţa de prezentare naţională a proiectului.
Acesta a arătat că obiectivele proiectului sunt creşterea capacităţii instituţiilor publice de a asigura părţilor interesate un nivel ridicat de acces la informaţii pentru a uşura sarcinile din acest domeniu a funcţionarilor şi pentru a şterge impresia cetăţeanului că instituţiile au ceva de ascuns.
„211 instituţii, şi anume ministerele, prefecturile, consiliile judeţene, primăriile de municipiu şi primăriile de sector din Bucureşti vor beneficia de acest proiect. Noi vom începe să oferim acestor instituţii suport în implementarea oricăror măsuri pe transparenţă decizională. Până la finalul acestui proiect cele 27 de ministere actuale trebuie să aibă realizat un format complet, site-ul cu toate informaţiile publice care se supun legii 544. Rezultatul aşteptat este îmbunătăţirea cunoştinţelor şi competenţelor personalului, iar pe viitor dorim ca orice responsabil cu transparenţa din cadrul unei autorităţi publice să ştie foarte clar ce are de făcut şi toţi să lucreze în acelaşi mod”, a menţionat Drăgulănescu.