UPDATE ora 17.30 Guvernul a aprobat noi reglementări privind lansarea unei emisiuni cu titluri de stat Centenar, la propunerea Ministerului de Finanțe. Întrebat dacă s-a hotărât care va fi perioada de subscripţie pentru titlurile de stat anunţate, el a precizat: „Din ce am înţeles de la domnul ministru, săptămâna următoare ar trebui să demareze această vânzare, dar cred că detaliile pot veni în concret de la Ministerul Finanţelor”.
”Este un instrument atractiv, dedicat populației, pentru economisire și pentru diversificarea bazei de investitori în titluri de stat”, a mai spus purtătorul de cuvânt, precizând că răscumpărarea acestor titluri se va putea face pe Bursă.
Instrumentul are o serie de beneficii, printre care impulsionarea economisirii în pofida consumului, dar și o dobândă net superioară față de cea din sistemul bancar.
Dobânda pentru titlurile de stat nu se impozitează – deci încă un beneficiu pentru cei interesați, iar statul garantează integral contravaloarea titlurilor de stat, indiferent de sumă. Aceste titluri de stat pot garanta creditele pentru investitii pentru construcții, a mai spus Nelu Barbu.
Premierul a anunţat vineri elaborarea de către Guvern, prin Ministerul Finanţelor, a titlurilor de stat Centenar pentru populaţie cu dobândă de 25% pentru cinci ani.
„Vreau să anunţ elaborarea titlurilor de stat Centenar pentru populaţie cu o dobândă de peste 25% pentru cinci ani, adică peste 4,5% pe an. Achiziţionarea titlurilor de stat Centenar se poate face prin Trezorerie sau prin Poşta Română”, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Citește și: Dacă ați cumpărat titluri de stat, iată ce trebuie să știți | GHID
Anul trecut, în perioada 11 – 29 iulie, în cadrul Programului FIDELIS, Ministerul Finanțelor Publice a lansat cea de-a doua emisiune specială de titluri de stat CENTENAR, pentru a marca Centenarul Unirii.
Este vorba de un milion de titluri de stat, cu o valoare nominală de 100 lei/titlu. O persoană fizică a putut cumpăra maximum 1.000 de titluri de stat, fără a achita vreun comision, de la cele cinci banci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, BT Capital Partners și Banca Transilvania. Dobânda acordată este de 2,15% pe an. Plata dobânzii urmează să se facă în două etape: la 4 august 2017 si la 6 august 2018, de către băncile acreditate. În plus, se vor acorda 100 de premii, a câte 1.000 de lei fiecare, prin tragere la sorti, care va avea loc în ultima zi lucrătoare, înainte de 4 august 2018, care este și data scadenței. Un investitor poate câștiga un singur premiu, indiferent de numarul de titluri deținute.