Într-un mesaj video de 40 de secunde distribuit pe pagina sa de Facebook, Tamas Menczer, secretar de stat în ministerul ungar, a prezentat potențiala aderare a Ucrainei într-o lumină negativă, spunând că primirea (Kievului) ar însemna că „războiul va fi adus în comunitatea (noastră), iar o parte semnificativă a resurselor UE ar merge, de asemenea, către Ucraina”.
Conducerea Ungariei s-a remarcat, de la începutul războiului din Ucraina, printr-o serie de declarații proruse, notează publicația citată, care mai scrie, fără a prezenta dovezi, că anunțul în sine privind „consultarea” pare să îi împingă pe cetățenii ungari să răspundă negativ.
Mesajul video al lui Tamas Menczer vine în contextul în care premierul Viktor Orban a susținut că blocul comunitar nu trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, în ciuda recomandării recente a Comisiei Europene. Miercuri, Executivul comunitar a recomandat Consiliului UE să aprobe începerea negocierilor de aderare, imediat ce Kievul îndeplinește condițiile finale.
Guvernul de la Budapesta s-a lansat într-o campanie împotriva Ucrainei pe tot parcursul conflictului, avertizând că intrarea Kievului în UE ar putea implica blocul comunitar într-un război cu Rusia.
În septembrie, Orban a spus că Ungaria nu va susține aderarea Ucrainei la NATO decât în cazul în care Kievul va restabili anumite legi care privesc minoritățile maghiare din țară.
Reluând practic poziția lui Orban, secretarul de stat din cadrul Ministerului ungar de Externe a mai afirmat în mesajul său video despre aderarea Kievului la UE că Ucraina „a luat drepturile comunității naționale maghiare”.
Kievul a respins în repetate rânduri afirmațiile Ungariei potrivit cărora Ucraina își reprimă minoritățile. Una dintre principalele surse ale conflictului a fost o lege din 2017, care prevede ca cel puțin 70% din educația de peste clasa a cincea să se desfășoare în limba ucraineană.
Pe 7 noiembrie, vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană, Olha Stefanishyna, a declarat că Kievul a purtat discuții cu Budapesta pentru a rezolva problema limbii de predare pentru comunitatea maghiară din Ucraina.
Ea consideră că amenințările Ungariei privind blocarea aderării Ucrainei la UE nu vor împiedica „munca reală” în beneficiul minorităților naționale.
În timp ce invazia pe scară largă a Rusiei se apropie de împlinirea a doi ani, Ungaria este una dintre puținele națiuni europene care pledează împotriva ajutorului militar pentru Ucraina, notează The Kyiv Independent.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
DanCraciunescu • 13.11.2023, 11:04
Nu stiu daca le-ar fi foarte bine daca ar iesi.. Eu sunt de acord sa iasa