Noii lideri ai social-democraţilor germani (SPD) au amânat duminică o decizie așteptată privind ieşirea din coaliţia de la guvernare cu creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel până la sfârșitul acestei săptămâni, relatează DPA, citată de Agerpres.
Informaţia a fost făcută publică după ce SPD a anunţat că un fost ministru de finanţe al landului Westphalia-Renania de Nord, Norbert Walter-Borjans, şi parlamentarul SPD Saskia Esken, doi politicieni puţin cunoscuţi, au câştigat alegerile pentru o nouă conducere bicefală a partidului.
Noii lideri ai SPD vor ca CDU să fie de acord cu creşterea salariului minim şi să aprobe investiţii masive în infrastructură şi în măsuri de protecţie a climei.
Și nu este doar asta.
Noii lideri SPD mai vor sprijinirea financiară necondiţionată de către stat a persoanelor fără loc de muncă, majorarea imediată a venitului minim garantat la 12 euro pe oră și introducerea unui impozit pe avere.
Este destul de sigur că CDU/CSU nu vor accepta aceste pretenții ale SPD, scrie Sabine Kinkartz pentru Deutsche Welle.
De altfel, luni, șefa CDU a oferit un prim răspuns.
Acordul coaliţiei de guvernare nu ar trebui revizuit complet.
Annegret Kramp-Karrenbauer, șefa CDU:
O schimbare a conducerii unui partid de la guvernare „nu se numără, în opinia mea, printre situaţiile grave în care trebuie să renegociezi complet o coaliţie”, a spus, pentru postul public de televiziune ZDF, Kramp-Karrenbauer, care speră ca în calitate de şefă a CDU să îi succeadă Angelei Merkel în funcţia de cancelar.
Pentru noii lideri social-democrați, continuarea în actuala formulă pare inacceptabilă, ei considerând că SPD a avut de suferit în actuala coaliție, lucru vizibil în sondajele de opinie și în alegerile regionale, și că trebuie să se întoarcă spre stânga.
Discuțiile din interiorul SPD ar putea duce la paralizarea executivului de la Berlin. Va fi şi pentru creştin-democraţi o ocazie în plus să-şi reia propriile tensiuni interne privind conducerea partidului şi succesiunea la cancelaria federală.
În cele din urmă, ambele partide din coaliţie ar putea avea doar de pierdut. Mai ales dacă se va ajunge la alegeri anticipate. S-ar putea ca Angela Merkel să încerce să asigure puţină stabilitate printr-un guvern minoritar, măcar pentru perioada în care Germania va deţine preşedinţia prin rotaţie a UE. După aceea însă, se prefigurează sfârşitul actualei guvernări, scrie Deutsche Welle.