UPDATE ora 14. 30 Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că pachetul de legi privind achiziţiile publice este un act normativ care va contribui la ridicarea barierelor din calea investiţiilor din România.
„Adoptăm astăzi în şedinţa de Guvern modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice. Este un act normativ mult aşteptat şi cerut atât de administraţia publică, cât şi de agenţii economici. Acest act normativ va contribui la ridicarea barierelor din calea investiţiilor din România”, a afirmat Dăncilă, la începutul şedinţei Executivului.
Premierul a precizat că aceste modificări au fost făcute pe baza consultărilor cu Comisia Europeană. „Aseară, domnul ministru Eugen Teodorovici a prezentat pe larg în ce constau modificările pachetului pe achiziţiile publice, dar şi faptul că aceste modificări au fost făcute pe baza consultărilor cu Comisia Europeană”, a adăugat Dăncilă.
Prim-ministrul a subliniat că prin aceste modificări este redusă birocraţia şi termenele. „Cred că este foarte important acest lucru şi cred că (…) este aşteptat de foarte mulţi români”, a adăugat Viorica Dăncilă.
UPDATE ora 12.00 Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei Guvernului se află şi modificarea OUG 98/2010 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice.
Pe agenda şedinţei se mai află un proiect de hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice privind prioritizarea proiectelor de investiţii publice aprobate prin HG 225/2014, un proiect de hotărâre pentru aprobarea Regulamentului – cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporurilor pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestora pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare ”Cultură”, dar şi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă.
Totodată, Guvernul ar putea adopta joi un proiect de hotărâre pentru aprobarea Strategiei naţionale privind promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice pentru perioada 2018 – 2021, dar şi un proiect de hotărâre privind aprobarea procedurilor pentru acordarea licenţelor din domeniul transportului feroviar.
Pe agenda şedinţei de Guvern se mai află un memorandum privind aprobarea ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat, ale căror cheltuieli, inclusiv proiectele de investiţii publice prioritare, vor fi prezentate în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2019 – 2021, dar şi un memorandum cu tema „Notă mandat privind negocierea Contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii (România-Cofinanţare UE pentru dezvoltare rurală 2014 – 2020), în valoare de până la 450 milioane euro”.
„Schimbul de bune practici îl putem folosi şi este benefic. În modificarea Legii achiziţiilor publice, pe care o vom face în şedinţa de guvern de joi, avem un capitol destinat acestui lucru (contestaţii – n.r.). Am luat modelul german şi vom face acest lucru”, a declarat Dăncilă, aflată într-o vizită la Bacău.
Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, că în şedinţele de guvern de joi şi de săptămâna viitoare, vor fi adoptate două ordonanţe de urgenţă şi normele de aplicare prin care se aduc modificări la Legea achiziţiilor publice.
Potrivit lui Teodorovici, Curtea de Conturi şi Agenţia Naţională de Achiziţii Publice (ANAP) de multe ori se suprapuneau în privinţa anumitor atribuţii privind controlul procedurilor de achiziţii publice.
Ministrul finanţelor a precizat că o altă modificare face referire la faptul că, în cazul unei lucrări, nu va fi reluată procedura de achiziţie pentru partea din contract contestată.
„De foarte multe ori se întâmpla ca în cazul unui contract de lucrări să se reia procedura de achiziţie publică pentru acea parte foarte mică necesară finalizării unui contract. Prin modificarea de mâine acest lucru se elimină. Nu trebuie reluată şi se spune foarte clar modul în care acel contract se extinde pentru a include şi noua activitate. Avem situaţii în care, din motive neimputabile, situaţii de urgenţă, de forţă majoră (inundaţii şi nu numai), este nevoie să se intervină imediat. Atunci putem să dăm un ordin de începere a acelor lucrări pentru a opri, poate, o calamitate, repararea unui drum de care depinde viaţa unor oameni în acea zonă, iar în paralel să se desfăşoare procedura de atribuire a acelui contract”, a afirmat Teodorovici.
O altă propunere de modificare anunţată de Teodorovici este aceea de a reglementa mult mai clar modul în care se face studiul de fezabilitate pentru partenerii privaţi, pentru concesiuni, precum şi la eliminarea notificării prealabile.
El a arătat că există „o practică”, aceea de a contesta pentru orice motiv, fapt care a dus la blocarea unor investiţii importante.
„Am introdus câteva prevederi care vor face trimitere la o cauţiune pe care cei care vor să conteste trebuie să o depună atunci când contestă la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Cauţiunea este de 2% din valoarea estimată a contractului, dar cuprinsă în intervalul de 35.000 de lei până la 880.000 de lei. De asemenea, la instanţă, atunci când se depune o contestaţie, va fi un procent de 2% până la valoarea estimată a contractului de 100 de milioane de lei şi de 1% pentru contractele de peste un miliard de lei. Este un aspect pe care l-am discutat şi cu colegii noştri de la Comisia Europeană şi care au agreat într-un final acest lucru”, a precizat Teodorovici.
Liderul PSD Dragnea s-a lansat, recent, într-un atac la adresa funcționarilor din ministere. ”Sunt încă oameni prin eşaloanele II, poate chiar IV, care fac orice ca să blocheze investiţiile”, a spus el, după ce a precizat că s-a finalizat noua lege a achizițiilor publice.