„La fiecare sfârșit de trei luni, evaluăm și în funcție de ce se întâmplă în piață prelungim sau nu prelungim. Până acum, s-a prelungit. Hai să ajungem în a doua jumătate a lunii decembrie, să vedem tendințele din piață la țiței și produse petroliere și apoi vom lua o decizie”, a spus Virgil Popescu.
El a precizat că impactul bugetar nu e foarte mare și că măsura intrată în vigoare la 1 iulie, timp de trei luni, și prelungită apoi la 1 octombrie, a funcționat. „Nu are un impact atât de mare, e o măsură foarte bună. Poate că unii n-au crezut în această măsură. E un exemplu de parteneriat guvern – companii care funcționează și care a dus la scăderea prețului. Acesta e scopul”, a mai declarat Virgil Popescu.
Afirmațiile ministrului Energiei au venit în contextul în care petrolul rusesc a fost interzis în UE, iar producţia de ţiţei a României a scăzut cu 6% în primele nouă luni din 2022, în timp ce importurile au crescut cu aproape 25%. Practic, o treime din totalul consumului de țiței din România provine din producția internă, iar restul din import.
În aceste condiții, prețul mediu la benzină este în acest moment de 6,7 lei pe litru, iar la motorină de 7,9 lei pe litru. Subvenţionarea preţului la pompă cu 50 de bani, atât la motorină, cât și la benzină, expiră însă pe 31 decembrie, iar președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că „Guvernul se va preocupa de această chestiune”.