Potrivit surselor citate, conducerea PSD și Guvernul i-au dat mână liberă ministrului Justiției, Florin Iordache, să decidă modalitatea în care vor fi adoptate cele două Ordonanțe controversate, care au scos zeci de mii de oameni în stradă. De asemenea, Guvernul nu ia în calcul sub nicio formă retragerea sau renunţarea la proiectele respective.

Variantele asupra cărora ministrul Justiţiei va decide luni sunt, fie menţinerea Ordonanțelor într-o formă rezultată în urma consultării publice, şi adoptarea lor în Guvern, fie trimiterea la Parlament a acestora, ca iniţiative legislative.

Executivul ia în calcul inclusiv angajarea răspunderii Guvernului asupra acestui pachet legislativ privind grațierea și amnistia. Și în acest caz, dar și în cazul în care Parlamentul și-ar asuma adoptarea proiectelor, șansele ca acestea să treacă de Legislativ sunt foarte mari, pentru că actuala majoritate este mai mult decât confortabilă în cele două Camere.

Singurul inconvenient ar fi, însă, prelungirea termenului de adoptare, în Parlament, pentru că președintele Klaus Iohannis va trimite înapoi legile, spre reexaminare, și este de așteptat și atacarea lor la CCR.

Între timp, Ministerul lucrează la modificarea textului Ordonanțelor, după criticile apărute în spațiul public. Astfel, o modificare se va face la articolul care privește înjumătățirea pedepsei pentru persoanele de peste 60 de ani, indiferent de infracțiunile comise. Ministrul Justiției propune în noua variantă a proiectului să se menționeze concret pentru ce pedepse se poate aplica această măsură.

De asemenea, se ia în calcul mărirea sumei alocate pe hrană, de la 3 lei pe zi de deținut, la 5 lei pe zi, de deținut. În plus, Guvernul ar vrea să majoreze și suma de bani alocată renovării penitenciarelor, astfel încât anul acesta să fie renovate cinci dintre ele și, eventual, să se construiască două.

Ministerul Justiției organizează luni o dezbatere pe marginea celor două Ordonanțe

Ministerul Justiției organizează luni, 30 ianuarie, o dezbatere publică pe tema proiectelor de ordonanță de urgență referitoare la grațiere și modificarea Codului penal și a celui de Procedură penală. Asta în timp ce un nou protest va avea loc duminică. În București, oamenii sunt așteptați la ora 17.00, în Piața Universității, de unde vor porni în marș spre CNA, Ministerul Justiției, Avocatul Poporului și Guvern.

Potrivit anunțului Ministerului, oricine este liber să participe la această dezbatere, dar sala unde se organizează evenimentul are doar 50 de locuri. Vor fi trei minute alocate pentru fiecare participant, inclusiv pentru asociațiile care vor fi invitate la această discuție.

Ministerul Justiției indică o adresă de e-mail pe care se pot face aceste înscrieri: dean@just.ro, însă înscrierile trebuie să se facă până vineri la prânz.

Ce presupune asumarea răspunderii Guvernului în Parlament?

Potrivit Articolului 114 din Constituție, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Urmărește-ne pe Google News