„Vom merge marţi la CSAT. Cu toată fermitatea, ne susţinem punctele de vedere şi nu există schimbări. Asta este viziunea noastră pentru 2017”, a spus premierul Grindeanu, despre decizia președintelui Klaus Iohannis de a convoca Consiliul Superior de Apărare a Țării abia marți, pentru avizul pe proiectul de buget pe 2017, ceea ce a dus la amânarea adoptării acestuia în ședința de Guvern.
Întrebat dacă se aştepta ca preşedintele să se opună, Grindeanu a spus că, la începutul mandatului său, ar fi fost „mai constructiv”, însă începe să devină „sceptic”. „Aş vrea să am o surpriză marţi, şi lucrurile să fie constructive”, a spus el.
Grindeanu l-a acuzat pe șeful statului că i-a tratat în mod diferit față de anul trecut, când avizul CSAT a venit după adoptarea bugetului în ședința de Guvern, când premier era Dacian Cioloș.
„Noi n-am cerut altceva decât ce s-a întâmplat acum un an, Nu tratament diferit, şi poate că acel comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, de după şedinţa de Guvern, a indus în eroare foarte multă lume. Ca date de intrare, lucrurile stau în felul următor: în 2015, în 9 decembrie s-a ţinut şedinţa de Guvern, fără aviz CSAT, în care s-a adoptat proiectul de buget. În 10 decembrie a fost CSAT. Tot ceea ce am sperat eu, ca şef al Guvernului, am sperat la un tratament egal cu cel de anul trecut”, a declarat Grindeanu.
Guvernul a decis să aloce mai puțini bani, în bugetul pe 2017, pentru instituții precum SRI, STS, SIE și SPP. Astfel, SRI are alocată în 2017 suma de 1,706 miliarde lei, în scădere cu 9,41% faţă de anul 2016, când a beneficiat de fonduri de 1,883 miliarde lei. Prima formă a bugetului prezentată de Guvern prevedea o creştere de 0,8% pentru SRI, în sumă de 1,889 miliarde lei.
Serviciul de Informaţii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca în prima variantă de buget, în scădere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumătate a cheltuielilor de capital.
STS va avea un buget de 270 de milioane lei, în scădere cu 8% faţă de anul trecut, când instituţia a primit 293 de milioane lei. Bugetul Serviciului de Protecţie şi Pază va fi de 156 de milioane lei, în scădere cu 9,1% faţă de 2016, când instituţia a avut alocări de 172 milioane lei.