Guvernul va aloca banii necesari pentru Educație de-abia în 2026

Potrivit sursei citate, articolul 134 din Legea învățământului preuniversitar și articolul 147 din Legea învățământului superior nu vor fi aplicate în 2025, ci începând cu anul 2026.

Aceste articole stipulează că „finanțarea cheltuielilor pentru Educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”.

Alocarea de 15% din bugetul general consolidat pentru Educație ar echivala cu aproximativ 6% din PIB.

Această schimbare a fost introdusă de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, în proiectele legilor educației.

În termeni concreți, aplicarea acestei prevederi în 2024 ar fi însemnat o alocare de peste 90 de miliarde de lei pentru sectorul educațional.

Istoricul amânărilor alocării a 6% din PIB

Această amânare nu este o premieră în sistemul educațional românesc. Edupedu.ro amintește că un articol similar din Legea 1/2011, care prevedea alocarea a 6% din PIB pentru educație, a fost amânat timp de 12 ani. Situația actuală pare să urmeze același tipar.

Amânarea aplicării acestor articole afectează direct implementarea reformei educaționale bazate pe proiectul „România Educată”.

Finanțarea crescută era considerată pilonul central al acestei reforme, iar întârzierea pune sub semnul întrebării realizarea obiectivelor propuse.

Reacții și perspective

Decizia Guvernului de a amâna aplicarea acestor prevederi financiare va genera, probabil, reacții din partea comunității educaționale și a societății civile.

Rămâne de văzut cum vor fi justificate aceste amânări și ce măsuri alternative vor fi propuse pentru a susține sistemul educațional în absența finanțării promise.

 
 

Urmărește-ne pe Google News