„Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 Bucureşti. Obligă pârâţii Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne să formuleze propuneri către Guvernul României pentru stabilirea datei alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 Bucureşti”, se arată în hotărârea instanței publicată pe portalul instanțelor.
În sectorul 5 din București trebuie organizate alegeri pentru postul de primar, după ce Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv în luna mai la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv. În acest moment, primăria este condusă de Constantin Melnic, primar interimar.
Procesul a fost deschis de către Alexandru Dimitriu, candidatul USR pentru Sectorul 5, în septembrie, după ce guvernul a încălcat termenul din lege pentru declanșarea alegerilor.
„Instanța confirmă abuzul pe care îl face Guvernul PSD PNL prin neorganizarea alegerilor pentru Primăria sectorului 5! Îi somez pe Ciucă și Bode să respecte măcar acum, în al 12-lea ceas, legile și Constituția României și să nu mai blocheze dreptul cetățenilor sectorului 5 de a-și alege primarul”, a scris Alexandru Dimitri pe Facebook după decizia instanței.
Potrivit Codului administrativ, „data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de către Guvern”. Vacantarea oficială a funcției de primar al sectorului 5 a avut loc în iulie și, conform aceluiași document, termenul de 90 de zile în care trebuiau organizate alegerile a expirat pe 9 octombrie. Iar Hotărârea de Guvern trebuia trebuia adoptată cu cel puțin 35 de zile înainte de expirarea termenului, conform legii.
Contactați de Libertatea, oficiali din Guvernul condus de Nicolae Ciucă au transmis pe 4 noiembrie 2022 că încă „analizează situația”. De atunci, nu s-a emis nicio decizie pentru organizarea alegerilor deși au trecut aproape 10 luni de la condamnarea oficială a fostului primar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
epoorik • 01.03.2023, 22:40
Așa, și dacă “pârâtul” Guvernul României nu va organiza alegeri ce o să îi facă Curtea de Apel? Trăim niște vremuri foarte tulburi in care statul de drept nu mai funcționează in România și aceste derapaje devin ce in ce mai grave pentru existența statului român. S-a dat vreun termen? Devin hotărârile de guvern nelegale până la organizarea alegerilor? Ce se întâmplă cu cei in funcție la sectorul 4? Mai are sectorul conducere sau e un vid de putere? Dar cu actele emise de aceștia? La cât de incompetent e guvernul in a implementa ceva (vezi PNRR) cor organiza alegerile astea in … ați ghicit, 2024 Votați PSD, PNL in continuare sau dormiți-vă somnul cel de moarte… cum e poporul așa si statul: slab, hoț si fudul