Anterior, în Țările de Jos, moartea asistată era o opțiune doar în cazuri rare la copiii mai mici – sub un an – și la unii adolescenți mai mari care solicitau eutanasia voluntară. Până acum, Belgia era singura țară din lume care permitea moartea asistată în cazul copiilor sub 12 ani.
De la adoptarea legii belgiene, au fost raportate doar patru cazuri de moarte asistată în cazul minorilor (cu vârsta sub 18 ani), mai arată The Conversation.
Diferența între sinucidere asistată și eutanasie asistată
Moartea asistată medical include atât sinuciderea asistată, cât și eutanasia asistată. Care este diferența între ele:
- Sinuciderea asistată este un proces activ în care pacientul își pune capăt propriei vieţi, iar medicul este doar martor și îi oferă pacientului medicamentele pe care urmează să și le administreze. Punctual, pacientul este cel care deschide perfuzia sau înghite medicamentele, care îi vor provoca moartea, imediat după administrare.
- În cazul eutanasiei, există posibilitatea ca pacientul să fie complet pasiv și, astfel, medicul să fie cel care administrează substanțele care îi vor provoca moartea.
Libertatea a relatat pe larg despre acest subiect.
Conform propunerii actuale, va rămâne ilegal ca medicii din Țările de Jos să pună capăt în mod activ vieții unui copil cu vârsta sub 12 ani. Cu toate acestea, o clauză de forță majoră le oferă procurorilor posibilitatea de a nu începe urmărirea penală în circumstanțe excepționale, notează The Conversation.
În 2005, medicii și experții juridici olandezi au publicat linii directoare (așa-numitul „protocol Groningen”) care stabilesc în ce cazuri se aplică aceste circumstanțe excepționale pentru copiii cu vârsta sub 1 an. Acestea includeau: certitudinea diagnosticului și a prognosticului, suferință disperată și insuportabilă, sprijinul ambilor părinți și caracterul adecvat confirmat de un medic independent.
Noile reglementări ar permite ca aceleași principii să se aplice copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 an și 12 ani, conform The Conversation.
La ce tip de cazuri s-ar aplica acest lucru?
Într-un studiu cerut de ministerul olandez al sănătății și publicat în 2019, cercetătorii au investigat decesele unui număr mare de copii care au murit cu patru ani înainte. Ei nu au identificat niciun caz în care medicii să fi grăbit în mod deliberat moartea.
Cu toate acestea, pediatrii și părinții olandezi au raportat că, într-un număr mic de cazuri, copiii și familiile se confruntau cu o suferință enormă la sfârșitul vieții, în ciuda faptului că li s-au oferit îngrijiri paliative, mai notează The Conversation.
Studiul a recomandat îmbunătățirea accesului la îngrijiri paliative pentru copii, precum și modificarea reglementărilor pentru a oferi opțiunea de moarte asistată în aceste cazuri extreme.
S-a sugerat că între cinci și zece copii pe an ar putea fi eligibili pentru această opțiune în Țările de Jos.
Este aceasta o dovadă a unei pante alunecoase?
Extinderea asistenței la moarte pentru copii în Țările de Jos va fi probabil privită, de către cei care se opun morții asistate, ca o dovadă suplimentară a așa-numitei pante alunecoase, notează Dominic Wilkinson. Acesta este argumentul conform căruia permiterea morții asistate în cazuri inițial limitate va duce la o liberalizare progresivă și la cazuri mult mai problematice.
Protocolul de la Groningen pentru copiii mici a fost, de asemenea, considerat un exemplu clar al pantei alunecoase. Cu toate acestea, rapoartele din Țările de Jos sugerează că, în loc să conducă la o creștere, a existat o reducere semnificativă în timp.
Potrivit ministrului olandez al sănătății, din 2007 au fost raportate doar două cazuri la copii sub 1 an, conform The Conversation.
Întrebarea etică importantă este: ce dorește societatea noastră să facă medicii atunci când se confruntă cu situația, din fericire rară, dar sfâșietoare a unui copil care suferă grav la sfârșitul vieții?
Ar trebui ca medicii să încerce să sedeze puternic copilul până când acesta își pierde conștiența și să aștepte sfârșitul inevitabil? Ar trebui ca medicii să facă tot ce pot, dar să accepte faptul că suferința nu poate fi întotdeauna evitată? Sau ar trebui să ia măsuri pentru a grăbi moartea copilului?, se întreabă Dominic Wilkinson.
„În cele mai multe țări, ultima variantă nu este o opțiune legală, chiar dacă atât părinții, cât și medicii consideră că aceasta ar fi cea mai bună pentru copil. Cu toate acestea, în Țările de Jos, se pare că aceasta va fi disponibilă ca ultimă soluție, odată ce noile reglementări vor fi aprobate. Să sperăm că va fi rareori necesară”, mai notează profesorul de etică citat.
Libertatea a vorbit cu trei medici români despre această practică morții asistate, iar părerile lor au fost împărțite, de la nevoia existenței unui protocol de tipul „do not resuscitate” (nu resuscitați – n.r.), la credința că „Doar Dumnezeu știe ce șanse de supraviețuire mai are un pacient”.
Foto: Profimedia
Imparatul_e_gol_pe_YOUTUBE • 15.05.2023, 13:09
In Canada "sinuciderea asistata" este sugerata in mod constant de catre asistenti sociali. Un exemplu de aceasta panta alunecoasa, ce este o realitate pe care o neaga doar oamenii de rea-credinta. O campioana la jocurile para-olimpice, cu nshpe medalii, fosta militara cu participare pe front Cpl. Christine Gauthier a cerut din partea asigurarii de stat sa ii monteze un scaunel de ala de urcat la etaj. Din cauza ca era o cheltuiala de cateva zeci de mii de dolari, statul a trimis asistent social IN MOD REPETAT sa o convinga sa aleaga "sa nu mai fie o povara" si sa se "foloseasca de sinuciderea asistata" Ca ea cine stie cate sute de cazuri au mai fost, pt ca mortii nu ne mai dau detalii. Pt cei ce sufera de microcefaloza tin sa le explic ca diferenta dintre oameni si animale este ca noi suntem oameni.
roman_controversat • 15.05.2023, 08:53
Omul isi pune probleme existentiale in comentarii pe libertatea de pe telefonul inteligent adus cu vaporul din china, telefon construit in fabrici de oameni si roboti. Chiar da, cu ce difera omul de celalalte mamifere? Hmmm
Mazavalt • 14.05.2023, 15:51
Extinderea asistenței la moarte pentru copii în Țările de Jos va fi probabil privită, de către cei care se opun morții asistate, ca o dovadă suplimentară a așa-numitei pante alunecoase, notează Dominic Wilkinson. Cata vreme este permisa euthanasierea tuturor categoriilor de animale de companie si de ferma inainte de sacrificare... Cu ce difera omul de celelalte mamifere? Foarte bine. Macar nu mai indura chinul tratamentelor ineficace...