LIVE TEXT:
UPDATE ora 14.17 Premierul Ludovic Orban a prezentat în plenul Parlamentului proiectul angajării răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
- Acest mecanism de vot prin majoritate relativă nu conferă drept deplin cetăţenilor dintr-o comunitate locală de a alege un primar care să aibă legitimitate pentru a conduce destinele comunităţii.
- Mai mult, restrânge dreptul cetăţenilor nemulţumiţi de a schimba un primar care nu şi-a făcut treaba
- Avem situaţii în care chiar dacă 80% dintre cetăţeni au fost nemulţumiţi, nu au putut schimba primarul.
- În 2016, s-au ales candidaţi primari deşi nu au avut nici măcar 30%. Au fost primari aleşi cu 20%
- Peste 60% dintre primari au fost aleşi cu procente sub 50%
- Mecanismul de alegere a primarilor trebuie să permită cetăţenilor să aibă ganaţia unei bune administrări a comunităţii
- Dacă o majoritate din cetăţeni vrea să schimbe primarul, le va fi foarte greu, pentru că sunt mai mulţi candidaţi către care se îndreaptă voturile
- Pe mecanismul de alegeri cu 50% plus unul, când un prima intră în turul doi, face o alianţă transparentă, care să îi confere voturile, care dă un Guvern sau o înţelegere şi îţi conferă şi o majoritate în comisiile locale.
- Toţi primarii care au fost aleşi cu 20 sau 30% nu au avut majoritate în consiliile locale
- Am văzut că PSD a anunţat că depunde o moţiune de cenzură. Nu înţeleg de ce. Voi ar trebui să susţineţi acest tip de alegeri pentru că mulţi primari au fost aleşi în 2016 cu peste 50%.
- Poate aceşti primari au avut o guvernare dezastruoasă şi nu mai au garanţia că vor fi aleşi
- Puteţi să băgaţi zece moţiuni de cenzură, nu o să ne schimbaţi punctul de vedere.
- În momentul în care am decis să ne angajăm răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi am fost perfect conştienţi că PSD va depune moţiune de cenzură.
- În ce ne priveşte pe noi, ne prezentăm cu fruntea sus, ne-am pus mandatul pe masă şi cred că asta arată ceva despre Guvernul PNL pentru a găsi o soluţie pe care o aşteaptă peste 82 la sută dintre cetăţenii români şi anume alegerea democratică a primarilor, cu sistemul de alegere în două tururi
- Aş putea spune că o aştept cu indiferenţă (moţiunea de cenzură – n.r.)
- Şi pe două tururi, aşa cum sper să se adopte legea, dar şi cu un tur, tot o să vă batem în alegerile locale, pentru că românii s-au săturat de minciună, de sărăcie, de bătaie de joc pe care le-aţi administrat-o din ultimii trei ani de zile
Este a treia angajare pe care Executivul o face, pentru a-şi trece proiecte importante. Liberalii spun că, din cauza majorităţii din Legislativ, dominate de PSD, nu îşi pot pune în aplicare programul de guvernare.
Iar alegerea primarilor în două tururi a fost o promisiune de campanie, la prezidenţiale.
Alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar urma să intre în vigoare imediat, dacă această angajare a răspunderii nu va fi atacată la CCR, aşa cum s-a întâmplat şi cu cele anterioare. Asta în condiţiile în care scrutinul urmează să fie organizat în vara acestui an.
De asemenea, în trei zile de la angajarea răspunderii, partidele pot depune moţiune de cenzură la adresa Guvernului. PSD a anunţat deja că va depune moţiunea, cu sprijinul UDMR, cel mai probabil joi.
Astfel, se conturează condiţiile pentru alegeri anticipate, dorite de Guvern.
Dacă Guvernul Orban este demis, şi preşedintele Klaus Iohannis propune doi premieri care vor pica în Parlament, în perioada următoare, se poate ajunge la dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate.
PSD nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Îi dezavantajează pentru că ar putea pierde mai multe primării, la scrutinul din vară, dacă candidaţii de pe primele două locuri se vor confrunta, în turul doi.
Astfel, cei de la PSD spun că PNL încalcă Constituţia, modificând legislaţia electorală cu mai puţin de un an până la alegeri.
Între timp, Guvernul pregăteşte şi o Ordonanţă pentru alegerea preşedinţilor de CJ, prin vot indirect, de către consilierii judeţeni, pentru a modifica actuala procedură, prin care aceştia erau votaţi tot prin vot direct, de către cetăţeni.
Parlamentarii au avut termen până luni să depună amendamente la proiect, care ulterior au fost transmise Guvernului.
PNL a reuşit să nemulţumească chiar şi pe cei de la USR, care au cerut eliminarea prevederii din proiect potrivit căreia cetăţenii care au viză de flotant de mai puţin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.
Guvernul a modificat acest termen la 60 de zile, în şedinţa de marţi.
Guvernul Orban a picat mercuri 5 februarie, fiind demis prin moțiune de cenzură.