Dancă: „Pensionarea anticipată a magistraţilor ar afecta grav funcţionarea instanţelor”
UPDATE ora 21.20 Guvernul a dezbătut în primă lectură două proiecte de lege, pentru care urmează să decidă, în următoarea şedinţă, angajarea răspunderii, privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiţiei şi, respectiv, abrogarea OUG 5/2019, referitoare la măsurile care au incidenţă asupra transportului rutier interjudeţean.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat, după şedinţa de Guvern, că de la 1 ianuarie 2020 va intra în vigoare pensionarea anticipată a magistraţilor, lucru care ar afecta grav funcţionarea sistemului judiciar şi care va afecta accesul cetăţenilor la justiţie.
O altă prevedere este legată de necesitatea aplicării prevederilor legale privind formarea completurilor de instanţe, de la completurile de doi judecători la trei judecători, şi aceasta având un impact major asupra funcţionării instanţelor, reducând practic termenele de judecată şi de soluţionare a unor litigii.
A treia problemă pe care o vizează asumarea răspunderii este modul de organizare şi desfăşurare a examentului în Institutul Naţional de Magistratură, care întârzie intrarea în magistratură, dacă va rămâne în vigoare, a noilor judecători.
Ce propune Executivul
Guvernul propune prorogarea pensionării magistraţilor, a formării completurilor de judecători şi prevederile privind organizarea examenului de admitere în Institutul Naţional de Magistratură, de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021.
Un alt proiect pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea este cel privind transportul judeţean al elevilor, care sunt privaţi, în prezent, de un transport sigur spre şi de la şcoală.
Astfel, se dă posibilitatea consiliilor judeţene şi autorităţilor locale ca până la sfârşitul 31 decembrie 2020 să organizeze licitaţiile pentru transportul şcolar al elevilor, acesta fiind considerat din nou un serviciu public al autorităţilor locale.
UPDATE ora 17.40 Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, în şedinţa de Guvern, că se discută în primă lectură proiectul asumării răspunderii în Parlament, pe un pachet de legi.
Primul proiect include prorogarea unor termene prevăzute în legile justiției, legea plafoanelor bugetare și abrogarea ordonanței 51, pentru a permite decontarea transportului elevilor.
„Am reușit să fixăm ca obiectiv să adoptăm legea bugetului de stat până la finalul anului. Pentru a putea finaliza Legea bugetului de stat și de asemenea, pentru a putea înainta Parlamentului Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor de stat avem nevoie aprobarea Legii plafoanelor. Știți foarte bine că a existat o speță la CCR în care s-a spus foarte clar că Legea bugetului de stat nu poate fi dezbătută și aprobată fără să existe aprobată anterior legea plafoanelor”, a explicat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.
Premierul a menţionat că prima angajare de răspundere va fi pentru prorogarea termenelor cuprinse în Legile Justiției privitoare la pensionarea anticipată a magistraților, privitoare la trecerea de la complete de 2 la complete de 3, și de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a măririi vechimii necesare pentru intrarea în magistratură, de la doi la patru ani.
Orban, despre Ordonanţa 114: „Este ceva de noaptea minţii, nu vă puteţi imagina”
Guvernul îşi va asuma răspunderea şi pe abrogarea „tuturor prevederilor catastrofale” din OUG 114 în perioada următoare, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.
„Ne vom angaja răspunderea pentru abrogarea tuturor prevederilor catastrofale pentru economia românească care au fost cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă 114. Am tras nădejde că în dezbaterea parlamentară – ştiţi că ordonanţa se află în dezbatere în Camera Deputaţilor – vom putea să abrogăm toate acele prevederi care au provocat, după părerea mea, prejudicii inestimabile economiei româneşti. Nu ştiu dacă vom putea face acest lucru. Dimpotrivă, din veştile care le primesc de la Parlament, din diferite comisii, se pare că unii chiar vor să înrăutăţească prevederile din OUG 114”, a afirmat Ludovic Orban în deschiderea şedinţei de guvern.
Premierul a adăugat că „ultima ispravă” de care a auzit este „aceea a măririi plafonului pentru fantomaticul FDI la 15 miliarde”.
„Este ceva de noaptea minţii, nu vă puteţi imagina. Deci, ca atare, suntem obligaţi, după opinia mea, dacă vrem într-adevăr să repunem cât de cât lucrurile în normalitate şi să încetăm efectele prevederilor OUG 114 asupra economiei, va trebui şi ne vom angaja răspunderea cu siguranţă într-o şedinţă ulterioară, nu în şedinţa de marţi, ci în următoarea şedinţă de guvern, astfel încât să declanşăm procedura de angajare a răspunderii şi pentru abrogarea prevederilor nocive din cadrul OUG 114”, a mai declarat Orban.
Până acum, s-a anunţat că se doreşte asumarea pe mai multe măsuri urgente din justiţie, precum pensionarea anticipată a magistraţilor, dar şi pe chestiuni economice, precum Ordonanţa 114.
Între timp, s-a adăugat o nouă temă pe lista Guvernului.
Astfel, în şedinţă, Guvernul va decide asumarea răspunderii pe abrogarea OUG 51/2019, care blochează transportul şcolar gratuit al copiilor la nivel de judeţ.
Anunţul a fost făcut, joi, pe Facebook, de vicepremierul Raluca Turcan. Aceasta a scris că transportul pentru elevi şi profesori trebuie să intre urgent în sfera serviciilor publice.
„Elevii care fac naveta la şcoală trebuie să aibă la dispoziţie transport public, ca să circule în siguranţă, nu să-şi rişte viaţa făcând autostopul. Nu putem să cerem performanţă copiilor, dacă nu le oferim siguranţă şi condiţii decente în care să înveţe”, a afirmat Turcan.
Potrivit agendei şedinţei, membrii Executivului vor avea în dezbatere proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, ordonanţa de urgenţă privind siguranţa feroviară, o hotărâre pentru formalităţile de raportare aplicabile navelor la sosirea în şi/sau la plecarea din porturile româneşti şi o altă hotărâre referitoare la declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării ”Varianta de ocolire Bacău”.
Pe agenda Executivului se mai află, de asemenea, două hotărâri care privesc Trezoreria Statului, una pentru rectificarea bugetului instituţiei pe 2019, iar cealaltă pentru aprobarea bugetului pe anul 2020.
Membrii Executivului vor lua în dezbatere aprobarea mai multor memorandumuri cu privire la: aprobarea Planului anual de transpunere a directivelor Uniunii Europene; acordarea de asistenţă Albaniei în operaţiunile de expertizare a structurii clădirilor post-cutremur; evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea şi funcţionarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi propuneri