79866192_494821117808907_8318611225759973376_nIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

UPDATE ora 17.10 Parlamentul a încheiat procedura angajării răspunderii Guvernului Orban pe proiectul legii bugetului de stat pe 2020, după ce toate anexele au fost trimise Legislativului.

Probleme procedurale: Guvernul încă nu a trimis anexele la buget, Parlamentul aşteaptă

UPDATE ora 18.20 Parlamentul a luat o pauză de 10 minute, după schimbul de replici dintre PSD şi PNL, pe angajarea răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat pe 2020.

Se aşteaptă încă anexele la proiectul bugetului de stat pe 2020, care nu au ajuns de la Guvern. Între timp, sala de plen reunit a rămas aproape goală, deputaţii şi senatorii plecând deja spre case.

Parlamentul intră, de marţi, în vacanţă, deşi mai sunt postate pe site-urile Senatului şi Camerei Deputaţilor activităţi în comisii.

Se aşteaptă încă anexele la proiectul bugetului de stat pe 2020, care nu au ajuns de la Guvern. Între timp, sala de plen reunit a rămas aproape goală, deputaţii şi senatorii plecând deja spre case.

Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților
Recomandări
Anchetă la Castelul Peleș după dezvăluirile Libertatea. Corpul de control al Ministerului Culturii a cerut actele contabile din 2019 și documente interne. Mărturia unui turist șocat de hoția angajaților

Parlamentul intră, de marţi, în vacanţă, deşi mai sunt postate pe site-urile Senatului şi Camerei Deputaţilor activităţi în comisii.

PSD: „Vă comportaţi ca şi cum aţi fi stăpâni asupra banilor românilor”

UPDATE ora 18.00 Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD prezentat decizia CCR numărul 1657/2010, privind neconstitutionalitatea dispozitiilor Legii bugetului de stat pe anul 2011, care arată că demersul Guvernului PNL nu este ilegal.

„Vă comportaţi ca şi cum aţi fi stăpâni asupra banilor românilor. Pur şi simplu călcaţi în picioare Constituţia României. V-am lăsat o ţară stabilă”, a spus acesta, în plenul reunit, în huiduielile parlamentarilor PNL.

Liderul deputaţilor PNL i-a dat replica: „De unde ştiţi dumneavoastră că este neconstituţional? Doar CCR poate spune dacă proiectul de buget este neconstituţional”.

„Bugetul este al României şi facem un ultim apel, la responsabilitate. În 31 decembrie vom putea avea un buget promulgat de preşedintele României”, a mai spus Roman.

„Sărbători fericite, să vă mai liniştiti puţin, este greu în Opoziţie”, le-a mai spus Roman celor de la PSD.

Marcel Ciolacu l-a întrebat pe liberal cum crede el că bugetul pe 2020 va fi promulgat pe 31 decembrie, ţinând cont de calendarul depunerii acestui proiect în Parlament.

Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2
Recomandări
Sondaj INSCOP la comanda Libertatea – Alegeri prezidențiale: candidații cu cele mai mari șanse să intre în turul 2

Orban: „Am încercat să restabilim adevărul în ceea ce priveşte bugetul. A trebuit să scoate 18 miliarde care erau puse din burtă”

UPDATE ora 17.30 A început şedinţa de plen reunit pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul bugetului de stat pe 2020. Premierul explică de ce s-a decis această formulă de adoptare a bugetului.

„Să le facem un cadou românilor de Crăciun, bugetul de stat”, a spus premierul Ludovic Orban, în plen, el arătând că nu înţelege de ce, până acum, nu s-a respectat termenul de adoptare a acestui proiect până la finalul anului.

„Obiectivul nostru a fost ca până pe 31 decembrie să adoptă bugetul de stat”, a mai spus el.

Orban a recunoscut că este o procedură care nu s-a mai folosit până acum, angajarea răspunderii, care are „foarte multe specte care o fac cu adevărat să fie democratică”.

„Poate am surprins pe mulţi prin angajarea răspunderii pe bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat”, a mai spus Orban, adăugând că Guvernul a acceptat foarte multe amendamente la proiect.

El a menţionat că dacă există partide care nu sunt de acord, au la dispoziţie moţiunea de cenzură dar şi controlul constituţional, prin atacarea la CCR.

„De ce am ales această procedură? Pentru că, altfel, nu am fi reuşit să adoptăm bugetul”, a spus Ludovic Orban, arătând că dacă ar fi mers în Parlament nu se ştie ce formă ar fi avut.

De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați
Recomandări
De ce i-a arestat Curtea Supremă pe suspecții asasinatului de la Arad. Judecătorii invocă dovezi „fără echivoc” ale unor relații intime între inculpați

„Nu este orice fel de buget, s-au crescut cheltuielile, a fost depăşit deficitul şi România are nevoie să dea un semnal ferm pentru corectarea echilibrului bugetar, al inflaţiei şi alţi indicatori care au fost dezechilibraţi”, a spus şeful Executivului. Premierul spune că Guvernul a lăsat un procent mai mare la nivelul localităților.

„Am crescut de la 60% la 63% sumele, ca o formă de creștere a autonomiei. Am preluat 50% din cheltuielile sociale de la bugetele locale la bugetul de stat”, a spus el.

„Minciuna nu mai poate să continue”, a declarat Orban despre situaţia din buget găsită la Palatul Victoria, după plecarea guvernului PSD el menţionând că bugetul a fost construit pe date reale.

„Am atras atenţia că nu vom avea o creştere economică de 5,5% şi am avut dreptate. Vom închide pe o creştere de puţin peste 4%”, a mai spus LUdovic Orban, el spunând că aceasta este creşterea reală şi riscăm să ne bazăm pe nişte venituri care nu sunt realiste.

El a menţionat că Guvernul a trebuit să aloce 16 miliarde în plus, pentru creşterea pensiilor de la 1 septembrie, pentru că este vorba despre o lege în vigoare.

„Aplicăm legea salarizării, sigur, este un mod original de a legifera, până în 2022”, a spus Orban, despre legea salarizării, adoptată de PSD.

„Creştem semnificativ alocările pentru sănătate. Nu mai putem merge în continuare pe fake news-uri”, a spus Orban, despre bugetul Sănătăţii, el arătând că şi la Educaţie sumele alocate de Guvern cresc.

Proiectul bugetului pe 2020 se lasă aşteptat, documentul nu a fost finalizat la Guvern

UPDATE ora 17.00 Plenul Parlamentului aşteaptă ca şi proiectul bugetului dec stat pe 2020 să ajungă în Parlament, pentru ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea.

Documentul nu ar fi ajuns încă pentru a fi înregistrat la Parlament, după discuţia din Guvern.

Orban: Sporul de condiţii grele va fi acordat în forma în care a fost acordat şi în 2019

UPDATE ora 16.40 Ludovic Orban anunţă modificările la legea bugetului de stat şi la OUG 114. Premierul a spus că se renunţă la plafonarea sporurilor şi s-a decis ca pensiile speciale ale primarilor să fie amânate un an de zile.

Şeful Executivului a precizat şi că există categorii exceptate de la cumulul pensie-salariu.

Este vorba despre profesorii din mediul preuniversitar și a însoțitorilor persoanelor cu handicat dar și a unor angajați din companii precum CFR Marfă. De asemenea, vor putea să cumuleze pensia cu salariul angajații de la Școala Superioară de Aviație Civilă și cei de la Academia Română, unde foarte mulți angajați sunt pensionari.

Despre modificările la Ordonanţa 114

  • Consumatorul vulnerabil e o problemă pe care nici un guvern nu a rezolvat-o până acum
  • De prețul reglementat la gaze și enegie nu beneficiază doar categoriile vulnerabile, ci toți cetățenii.
  • Ne dorim să direcționăm resursele către cetățenii care au nevoie de sprijin din cauza veniturilor mici.
  • În perioada de tranziție până la liberalizarea pieței de gaze și energie electrică ne-am asumat să venim cu legislația privind consumatorul vulenrabil
  • Am desființat taxa de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie
  • ANRE, deși știa că noi ne angajăm răspunderea pentru modificarea OUG 114, a inclus taxa de 2% în costurile de anul viitor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.
  • După intrarea în vigoare a acestei legi, vor putea recalcula tarifele fără această taxă de 2%
  • În ce privește pilonul II de pensii, abrogăm prevederile care obligau administratorii fondurilor să-și majorează capitalul social, prevedere care ar fi făcut aproape imposibilă continuarea activității acestor administratori, pentru că nu ar fi avut capacitatea să facă această majorare de capital și ar fi fost obligați să iasă din piață, iar banii românilor ar fi rămas fără administratori, cu consecințe negative privind plasarea lor în plasamente cu randamente bun
  • Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat a ţinut cont de legea pensiilor aflată în vigoare, iar în proiectul de lege pe care l-am prezentat Parlamentului am asigurat sumele necesare pentru creşterea pensiilor.
  • Am aprobat la această lege un amendament care prevede creşterea comisionului de transmiterea prin intermediul Poştei Române de 1% la 1,1%.
  • Inițial, propunerea noastră privind sporurile bugetarilor pentru condiții vătămătoare a fost să avem un cuantum fix (25% din salariul minim brut, adică circa 500 lei – n.red). Așa ni s-a părut corect, dar afectează bugetul de stat și legea plafoanelor.
  • Pe de altă parte, sporul vechi de 15% din salariul brut de bază a făcut parte din contractele colective de muncă pe ramură.
  • Am acceptat amendamentul de a continua acordarea sporului în forma din 2019, adică 15% din salariul brut al fiecărui salariat.
  • Am acceptat un amendament al USR: prorogarea intrării în vigoare a pensiilor speciale ale aleșilor locali
  • Am introdus interdicția de a cumula salariul la stat cu pensia.
  • Am acceptat amendamentul privitor la anumite excepții: învățământul preuniversitar, în special în rural, nu există cadre didactice și predau mulți pensionari. Am acceptat această excepție pentru învățământul preuniversitar. Am acceptat excepția pentru însoțitorii persoanelor cu handicap. Am acceptat excepții pentru unele companii, precum CFR Marfă. Există mulți angajați care se ocupă de angajarea traficului care sunt și pensionari
  • Am introdus în lege ca de la 1 ianuarie să înceteze toate detașările din mediul privat la stat
  • În ce privește încetarea detașărilor, am introdus o excepție – Ministerul de Externe, unde sunt multe asemenea persoane în misiunile diplomatice, dar au termen câteva luni să rezolve situația
  • Legat de interdicția cumulului pensiei cu salariul la stat, am mai făcut excepții la Școala Superioară de Aviația Civilă și la Academia Română, unde foarte mulți angajați sunt pensionari

UPDATE ora 16.30 Şedinţa Parlamentului în care Guvernul îşi angajează răspunderea pe proiectul bugetului de stat pe 2020 a început cu o întârziere de aproximatic jumătate de oră.

Sunt prezenţi 240 de parlamentari.

Vor fi trei şedinţe comune succesive ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. După ce premierul Ludovic Orban va prezenta angajarea răspunderii pe proiectul bugetului de stat, urmează ca Executivul să-şi angajeze răspunderea pe proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat şi, ulterior, pe proiectul privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative.

UPDATE ora 16.00 Ședința de guvern în care se dezbat amendamentele la bugetul de stat, dar și modificările la OUG 114, a fost suspendată pentru procedura de angajare a răspunderii, din Parlament.

Premierul Ludovic Orban a decis reluarea ședinței de guvern începând cu ora 20.00.

Liderul grupului liberal din Camera Deputaţilor, Florin Roman, a declarat că parlamentarii PNL au depus 26 de amendamente agreate cu Guvernul pentru bugetul de stat pe 2020 şi vizează, printre altele, creşterea bursei pentru învăţământul profesional dual, finanţarea pentru Start-Up Nation, industria de apărare şi finanţare pentru Aeroportul Ghimbav-Braşov.

Dintre acestea, el a enumerat: creşterea bursei pentru învăţământul profesional dual, de la 200 la 300 de lei; finanţarea pentru Start-Up Nation din credite de angajament – un milion de lei; industria de apărare, tot credite de angajament, 150 milioane de lei, şi finanţare pentru Aeroportul Ghimbav-Braşov.

PSD nu are majoritate pentru a depune moţiune de cenzură

Este a doua oară când Executivul PNL apelează la această procedură de adoptare a actelor normative, în condiţiile în care, dacă ar fi venit cu bugetul pe anul viitor, în Parlament, acesta ar fi suferit modificări în comisii şi ar fi existat riscul să nu fie adoptat până la sfârşitul anului.

Riscul acestei proceduri care nu permite dezbaterea parlamentară este că, în trei zile de la angajarea răspunderii, partidele din Parlament pot depune moţiune de cenzură la adresa Guvernului.

În acest moment, însă, nici PSD nici PNL nu au majoritate în Legislativ, ceea ce face ca liberalii să caute soluţii pentru a-şi trece legile, iar PSD-ul poate, momentan, să atace la CCR angajarea răspunderii.

În plus, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, va sesiza Curtea Constituţională şi cu privire la un conflict între cele două Puteri, Legislativă şi Executivă.

Guvernul va avea o şedinţă, luni, pentru amendamentele la proiectul legii bugetului de stat pe anul 2020, la proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 şi la proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

În cursul dimineţii, premierul Ludovic Orban se va întâlni, la Palatul Victoria, cu liderul USR Dan Barna, pentru a discuta despre amendamentele care vo fi susţinute.

Reacţia PSD la angajarea răspunderii Guvernului pe buget

ŞI PSD urmează să anunţe, la ora 11.00, ce amendamente a depus la proiectul bugetului de stat pe 2020.

Social-democraţii nu sunt de acord cu angajarea răspunderii, pe bugetul pe 2020, despre care spun că este neconstituţională dar nu par pregătiţi nici să depună o moţiune de cenzură.

PSD a atacat la CCR şi prima angajare de răspundere, şi a anunţat că o va face şi în acest caz.

Pe lângă bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul viitor, Guvernul îşi angajează răspunderea şi pe modificările la Ordonanţa 114, adoptată de fostul Guvern Dăncilă, în ultimele zile ale anului trecut.

Guvernul spune că este necesar să se corecteze toate „dezechilibrele economice provocate de politicile iresponsabile ale vechii guvernări”.

„Ordonanţa de urgenţă 114 se află la ora actuală în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Fiind o ordonanţă care a vizat aproape toate domeniile de activitate, ea trebuie să treacă prin fiecare comisie de specialitate din Cameră, iar posibilitatea efectivă a corectării prevederilor ei şi a reparării efectelor negative prin dezbaterea la nivelul Camerei Deputaţilor este egală aproape cu zero. Dacă noi, Guvernul, nu ne angajăm răspunderea să corectăm această ordonanţă, există riscul să rămână în vigoare foarte multe prevederi nocive. Mai mult, există riscul să se adauge şi alte prevederi nocive care să accentueze dezechilibrele”, spunea Orban.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Știrileprotv.ro
Metropola cu 8,5 milioane de locuitori care a rămas fără apă. Dușuri rapide și apă la toaletă doar dacă e necesar
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
Viva.ro
Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu copiii Adrianei Bahmuțeanu: "Din respect pentru memoria lui Silviu..." Ce detalii s-au aflat, după scandalul cu Poliția
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Libertateapentrufemei.ro
ULTIMA ORĂ! Silviu Prigoană a fost înmormântat. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Conform cu dorința tatălui nostru”
Planta din România care i-a ruinat pe fermieri. Recolta a fost foarte slabă, deși suprafața cultivată a crescut
FANATIK.RO
Planta din România care i-a ruinat pe fermieri. Recolta a fost foarte slabă, deși suprafața cultivată a crescut
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
GSP.RO
Gigi Becali își ridică un nou Palat » „Special pentru asta și-l face. Să vezi câți bani a putut să bage”
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Elle.ro
Andreea Bălan, indignată de ce s-a întâmplat în fața locuinței sale. Ce a povestit artista pe internet: „Voi face reclamație”
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Unica.ro
Honorius, fiul cel mare al lui Silviu Prigoană, a împlinit ultima dorință a tatălui său, departe de ochii curioșilor. Ce s-a întâmplat la cimitir
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Filmul carambolului de pe A3, unde 12 maşini s-au ciocnit una după alta. Cum s-a produs haosul: "Şocul vieţii mele"
Observatornews.ro
Filmul carambolului de pe A3, unde 12 maşini s-au ciocnit una după alta. Cum s-a produs haosul: "Şocul vieţii mele"
Horoscop 14 noiembrie 2024. Balanțele au ocazia să dea dovadă de răbdare, de toleranță și de bunăvoință față de cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 14 noiembrie 2024. Balanțele au ocazia să dea dovadă de răbdare, de toleranță și de bunăvoință față de cei din jur

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI