Orban: OUG-ul trebuie să intre în vigoare până în data de 1 iunie, pentru că reglementează chestiunea măsurilor active, menţinerii şomajului tehnic
UPDATE ora 9.30 Premierul Ludovic Orban a anunţat, în şedinţă, că măsurile active pentru economie, care vor intra în vigoare după data de 1 iunie, intră în primă dezbatere, urmând ca Executivul să se reunească, din nou, până la sfârşitul săptămânii, pentru a adopta documentul.
Orban a precizat că este nevoie ca aceste măsuri să intre în vigoare la 1 iunie, fiind vorba despre prelungirea şomajului tehnic în unele domenii.
“Îl introducem în primă lectură. Atenţie, el trebuie să intre în vigoare până în data de 1 iunie, pentru că practic reglementează chestiunea măsurilor active, menţinerii şomajului tehnic, noilor măsuri active după data de 1 iunie şi trebuie să intre în vigoare până la 1 iunie. Deci îl introducem în primă lectură şi mai facem o şedinţă mâine sau poimâine”, a spus premierul.
Se modifică IMM Invest
În şedinţa de Guvern se va adopta şi un act normativ care va modifica condiţiile pentru IMM Invest.
“Am convocat această şedinţă, de urgenţă ca să spun aşa, pentru că avem de pregătit mai multe acte normative. În primul rând, îmbunătăţirea reglementării pentru Programul IMM Invest”, a precizat Orban.
Ministrul finanţelor publice, Florin Cîţu, a adăugat că, prin noile prevederi, vor fi eliminate “două bariere”, identificate în urma discuţiilor cu sistemul financiar-bancar.
Orban trimite Parlamentului raportul cu măsurile din starea de urgenţă
Premierul le-a cerut miniştrilor să pregătească şi documentele cu măsurile luate în starea de urgenţă, pentru raportul cerut de Parlament.
“Noi trebuie să pregătim raportul către Parlament privind modul în care a acționat Guvernul în cele două luni de zile în care am fost în stare de urgență. Ca atare, miniștrii care mai au de trimis completări, solicitarea mea este să o facă cât se poate de repede, astfel încât până la sfârșitul săptămânii, ne-am fixat ca obiectiv, să finalizăm raportul”, a spus Ludovic Orban, în debutul şedinţei.
Premierul Ludovic Orban a întrebat în şedinţă care este stadiul solicitărilor din partea mass-media pentru intrarea în campania de informare privind COVID-19.
Aproape o mie de instituţii media, înscrise în campania de informare lansată de Guvern
Şeful Cancelariei, Ionel Dancă, a spus că s-au depus aproape o mie de solicitări, dar că termenul pentru înscriere se va prelungi.
“Au fost depuse 900 de cereri de la diverse canale media, însă ca urmare a completării cererilor se impune prelungirea termenului pentru clarificări. Cei care îndeplinesc condițiile vor putea semna contractele pentru a putea participa la campanie, iar cei care nu îndeplinesc vor avea un termen de zece zile pentru clarificarea documentației depuse, dacă sunteți de acord”, a spus șeful Cancelariei.
Premierul a replicat: “Sunt de acord cu o condiție, noi trebuie să semnăm documentele să începem campania. Trebuie să avem garanția că au capacitatea să prezinte documentația”.
Ministrul educaţiei promite să finalizeze achiziţia de măşti pentru şcolarii care revin la cursuri pentru pregătirea examenelor
Ministrul educaţiei a declarat, în şedinţă, că se va finaliza achiziţia de măşti pentru elevii care vor veni la cursuri, în luna iunie, pentru pregătirea examenelor de bacalaureat şi evaluare naţională.
Premierul i-a cerut şi ministrului sănătăţii stadiul achiziţiei de măşti pentru persoanele defavorizate.
UPDATE ora 8.50 Cabinetul Orban urmează să adopte în şedinţă un proiect de hotărâre pentru aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii “Viziune 2020” privind achiziţia, într-o primă etapă, a 12 elicoptere care vor intra în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI.
“Proiectul de investiţii «Viziune 2020» vizează achiziţia de mijloace tehnice şi echipamente specifice şi are ca indicator reducerea timpului de răspuns. Astfel, a fost identificată ca o primă nevoie achiziţionarea a 6 elicoptere uşoare multifuncţionale, echipate pentru operare în zona montană, şi a 6 elicoptere medii-grele multifuncţionale echipate corespunzător pentru intervenţii în situaţii de urgenţă atât în zona Mării Negre, cât şi pe teritoriul naţional”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Conform documentului, pentru finanţarea achiziţiei de mijloace tehnice şi echipamente vor fi utilizate fonduri europene nerambursabile, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructura Mare.
Executivul pregăteşte măsurile pentru 1 iunie, când, spun oficialii, dacă datele epidemiei de coronavirus arată o scădere a numărului de infectări, este posibil să se relaxeze unele măsuri luate la începutul stării de alertă.
“Miercuri sau joi avem de pregătit actele normative pentru după 1 iunie”, a spus Orban în timpul unei vizite la Ştefăneşti, fără a face alte precizări cu privire la actele normative care urmează să fie discutate.
Mai multe domenii vitale pentru economie aşteaptă o decizie a Guvernului pentru revenirea la activitate. Este vorba despre activităţile comerciale din mall-uri, de domeniul HoReCa, precum terasele, restaurantele, hotelurile.
O decizie este aşteptată şi de companiile aeriene, pentru reluarea zborurilor.
Reprezentanţii din turism anunţau, după o discuţie cu premierul Ludovic Orban, pe 18 mai, că după 1 iunie este posibil să se relaxeze măsurile care le afectează activitatea.