Salariul minim în construcții va fi crescut la 3.000 de lei brut, profesorii primesc o majorare de 15% pe an, plus două salarii brute pentru „dezvoltare personală și materiale didactice”, în vreme ce veteranii, văduvele de război și invalizii vor primi indemnizații mai mari.
Executivul va deschide câte un cont fiecărui copil, în care părinții pot depune anual 1.200 de lei și primesc de la stat alți 600 de lei.
Construcțiile, domeniu prioritar
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în cadrul ședinței de Guvern care a avut loc la Alba Iulia, că domeniul construcțiilor va fi declarat „prioritar şi de importanţă naţională” pentru economia națională, astfel că salariul minim va fi crescut la 3.000 de lei brut.
Acest lucru înseamnă 1.774 de lei în mână, după ce statul reține contribuții de 35% din total și impozit pe venit de 10%.
Majorarea salariului din construcții vine după ce patronatele din domeniu s-au plâns de criză de forță de muncă, muncitorii preferând să lucreze în străinătate pe mai mulți bani.
Guvernul a anunțat recent că salariul minim va fi diferențiat, cei cu studii superioare sau vechime de cel puțin 15 ani urmând a avea cel puțin 2.350 de lei brut, adică 1.260 în mână.
Bani pentru profesori
Guvernul a semnat un acord cu sindicatele din Educație pentru a devansa o serie de majorări salariale. Acestea erau prevăzute pentru 2022, dar vor fi acordate în 2020. Astfel, salariile urmează să crească anual cu 15%.
Concomitent, documentul prevede „acordarea a două salarii brute pe an pentru dezvoltarea personală şi materiale didactice” şi „acordarea unei sume de până la 5.000 euro pentru achiziţia şi modernizarea unei locuinţe, precum şi cumpărarea terenului necesar construcţiei, pentru personalul didactic din mediul rural”.
De asemenea, profesorii cu vechime de 30 de ani vor primi șase salarii brute.
Indemnizații mai mari pentru veterani
Veteranii, invalizii și văduvele de război vor avea de la 1 ianuarie 2019 indemnizații mult mai mari, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate joi de Guvern.
„Documentul prevede creșterea indemnizațiilor pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate, de la 259 la 1.500 lei lunar, pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar și pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate, de la 196 lei la 900 lei lunar.
În cazul veteranilor de război și văduvelor de război, dacă acestea din urmă nu s-au recăsătorit, majorarea este de la 161 la 600 lei lunar”, a anunțat Ministerul Muncii, după adoptarea OUG.
În prezent, în România sunt 7.027 veterani de război, dintre care de 103 sunt invalizi de război, precum și 389 văduve de război și 57.530 văduve de veterani de război.
Contul „Junior Centenar” pentru copii
Guvernul a adoptat programul „Junior Centenar”, prin care statul va deschide la Trezorerie conturi de economii pentru toți copiii din România.
Mai exact, toți cei sub 18 ani vor avea un astfel de cont în care statul va vira bani dacă și părinții cotizează. Astfel, începând cu 2019, dacă părinții depun cel puțin 1.200 de lei, statul va mai livra și el 600 de lei în cont.
Scopul programului este facilitarea accesul la educaţie și acoperirea lipsei de venituri.
Banii nu pot fi retrași până la împlinirea vârstei de 18 ani.
„Banii astfel economisiţi, nu se impozitează şi primesc de la buget o dobândă anuală de 3%, dobândă stimulativă şi constantă”, a spus premierul Viorica Dăncilă.
FOTO: HEPTA / MEDIAFAX FOTO
CITEȘTE ȘI: