Banii vor putea fi folosiți pentru renovarea locuinței sau achiziția de electrocasnice precum frigiderul, mașina de spălat sau aragazul.
„Aici avem două tipuri de vouchere. Este voucherul pentru condiţiile de locuire, de reparare a locuinţelor, de 4.000 lei/voucher. Şi avem şi voucherul pentru echipamentele electrocasnice. Aici discutăm de cele trei electrocasnice esenţiale, precum aragazul, maşina de spălat şi frigiderul, pe care încercăm să le acordăm pentru a asigura integrarea socială a beneficiarilor. Şi acestea vor fi în valoare tot de 4.000 de lei”, a spus Boloș, luni, la Antena 3.
Asistenți sociali, medicali și educaționali
Acesta a mai spus că vor fi finanțate cheltuielile autorităților locale pentru asistenții sociali, medicali şi educaţionali.
„Cei trei experţi vor face ancheta socială astfel încât fiecărei familii, analizate în parte, să i se poată defini profilul de nevoi sociale pe care le are. De exemplu, are nevoie de întreţinerea locuinţei şi de schimbarea echipamentelor electrocasnice. De ce este nevoie de acest lucru? Ca să asigurăm o cât mai bună utilizarea acestor bani, să nu fixăm un standard de la Bucureşti şi după să nu se potrivească pe profilul nevoilor pe care beneficiarii le au”, a afirmat ministrul.
Pachet pentru persoane vârstnice
Acesta a spus că va exista un pachet și pentru persoanele vârstnice.
„Acest pachet de servicii sociale pentru persoanele vârstnice îl anunţăm acum, în premieră, şi cuprinde atât serviciile sociale la domiciliu, inclusiv dacă persoanele vârstnice locuiesc într-o locuinţă socială care este proprietatea primăriei, atunci se alocă banii inclusiv pentru repararea acestor locuinţe. De servicii de îngrijire la domiciliu, servicii medicale, inclusiv servicii de catering, dacă nu au din ce trăi şi nu realizează veniturile corespunzătoare. Aceştia vor beneficia şi de aceste beneficii de masă caldă”, conform acestuia.
Oficialul a precizat că nu a fost încă stabilit cuantumul pentru fiecare beneficiar, dar că bugetul este de 150 de milioane de euro.