Vor fi interzise produse precum antivirușii, programele antimalware și firewall, iar în acest sens va fi realizată o listă cu produsele, serviciile și entitățile producătoare interzise.
Soluțiile cibernetice produse în Rusia vor fi interzise pe durata invaziei ruse în Ucraina, până la semnarea unui tratat de pace și despăgubirea Ucrainei, potrivit sursei citate.
„Interdicția produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanșate de Federația Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistițiu care să consfințească integritatea teritorială a Ucrainei, reparații pentru prejudiciile suferite de țara invadată, precum și cooperarea Federației Ruse cu organismele naționale și internaționale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanității”, se arată în document.
Conform informațiilor Libertatea, este vorba de un proiect de lege inițiat de Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării. Acesta se află pe site-ul instituției și a fost pus miercuri, 11 mai, în transparență decizională.
Ministerul Digitalizării arată spre Primăria Capitalei
Ministerul Digitalizării susține că proiectul vine în contextul războiului din Ucraina.
„Inițiativa își propune să interzică achiziționarea de produse și servicii de tip antivirus de la entități provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul Federației Ruse. Rațiunile pentru care se instituie această interdicție sunt legate, pe de-o parte, de contextul dat de războiul pornit de Federația Rusă asupra Ucrainei iar, pe de altă parte, de lipsa independenței entităților rusești care furnizează soluții IT”, se arată într-un comunicat al instituției.
„Am sesizat că, inclusiv în perioada recentă, autorități publice de nivel local continuă să achiziționeze astfel de soluții, în baza unor proceduri de achiziție publică, fără a putea ține cont de riscurile și vulnerabilitățile aferente”, spune Sebastian Burduja, ministrul digitalizării, în comunicat.
În expunerea de motive ministerul precizează că Primăria București a demarat o licitație pentru achiziționarea unui antivirus Kaspersky Endpoint pentru 1.200 de echipamente, primăria utilizând produse Kaspersky din 2012.
Nerespectarea prevederilor se instituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 și 200.000 de lei.
Principala companie rusă care oferă servicii de securitate cibernetică este Kaspersky.
Kaspersky neagă legătura cu guvernul rus
Compania rusă a negat că are legătură cu Guvernul rus și spune că „regretă profund” interzicerea produselor sale. Aecasta precizează că rămâne deschisă să răspundă oricăror preocupări pe care le au autoritățile cu privire la produsele sale.
Regretăm profund că noi, în calitate de companie privată, globală, de securitate cibernetică, suntem afectați de interdicție, care urmează să rămână în vigoare până la încheierea unui acord de pace sau a unui acord de armistițiu permanent.
Reprezentanții Kaspersky:
„Soluțiile antivirus Kaspersky ar fi vizate de această măsură, dacă aceasta este confirmată. Cu toate acestea, am dori să reiterăm că, în calitate de companie privată, globală, de securitate cibernetică, Kaspersky nu are nicio legătură cu guvernul rus sau cu orice alt guvern”, mai arată compania.
Principala țintă
Producătorul de antiviruși este unul dintre cei mai cunoscuți la nivel global.
Compania a fost fondată de Eugene Kaspersky în 1997 și are vânzări anuale de aproximativ 700 de milioane de dolari, inclusiv în Statele Unite.
Investigație în SUA
Reuters scria în urmă cu câteva zile că războiul din Ucraina a dus la o investigație asupra Kaspersky în Statele Unite, de teama unor atacuri cibernetice.
Investigația folosește prerogative lărgite date în mandatul președintelui Donald Trump pentru Departamentul de Comerț al SUA. Acesta poate interzice sau restricționa tranzacțiile între companiile americane și companiile de internet, IT sau telecomunicații din state „adversare”, precum Rusia sau China.
Kaspersky a fost inclus în luna martie pe lista companiilor care amenință securitatea națională, aceeași pe care anterior au fost incluși producătorii chinezi de echipamente telecom Huawei și ZTE.
Antivirușii Kaspersky au fost interziși deja în instituțiile de stat din SUA încă din anul 2017.
Hackerirea NSA din 2017
La acel moment, produsele sale au fost folosite pentru atacarea NSA, agenția americană de securitate națională. Compania a respins acuzațiile.
Investigația americană ar putea duce la forțarea companiei să ia măsuri pentru a reduce riscurile produselor sale sau ar putea duce la interzicerea totală a folosirii sale de către americani.
Autoritățile germane au avertizat în luna martie că Rusia ar putea forța compania să participe la atacuri cibernetice sau agenții ruși să utilizeze clandestin datele acesteia pentru a participa la atacuri fără știința sa.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro