Ședința de Guvern în care ar fi urmat să fie aprobate aceste măsuri trebuia să aibă loc luni, dar există disensiuni în coaliție între PSD și ALDE, potrivit surselor noastre.

Noile măsuri sunt necesare în contextul în care ”gaura” de la bugetul general consolidat a ajuns la 20 de miliarde de lei în primele 6 luni, echivalentul a 2% din Produsul Intern Brut (PIB).

Impozite de 30% și 50% pentru anumite pensii speciale

Pensiile speciale peste 7.000 de lei ar urma să fie taxate cu 30% pentru sumele care depășesc acest nivel, iar cele peste 10.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 50% pentru sumele peste acest prag.

Atenție: taxa ar urma să se aplice doar asupra pensiilor speciale, nu și a celor ”normale”, chiar dacă acestea depășesc pragul de 7.000 de lei.

Motivul ar fi că astfel s-ar încălca dreptul la proprietate, din cauză că oamenii au cotizat pentru ele de-a lungul vieții.

Exemplu de calcul

Astfel, pentru o pensie de 8.000 de lei, procentul de 30% se va aplica doar pentru cei 1.000 de lei care sunt peste nivelul de 7.000 de lei. Impozitul suplimentar ar urma să fie astfel de 300 de lei.

Pensiile mai mari de 2.000 de lei se impozitează deja cu 10%, astfel că pentru cei 7.000 de lei impozitul pe venit datorat statului ar veni 700 de lei. La aceștia se adaugă cei 300 de lei suplimentari.

Pentru o pensie specială de 15.000 de lei, impozitul de 50% ar urma să se aplice peste nivelul de 10.000 de lei. Mai exact, impozitul ar fi de 50% din cei 5.000 de lei suplimentari, adică 2.500 de lei.

Scandalul de 2 miliarde de euro

În România, primesc pensii speciale judecătorii, procurorii, polițiștii, jandarmii, militarii, foștii angajați din serviciile secrete, diplomații, angajații Curții de Conturi și, mai nou, parlamentarii și primarii.

Pensiile speciale au fost subiect continuu de scandal în ultimii doi ani, în condițiile în care statul plătește anual 2 miliarde de euro pentru pensiile speciale.

Cea mai mare pensie specială din România este plătită unui fost magistrat, iar aceasta se ridică la 66.000 de lei net.

Scumpirea țigărilor

O altă măsură pregătită de către Guvern este majorarea accizelor la țigări.

Astfel, acciza ar urma să crească de la 483,74 lei pe mia de ţigarete la 503,97 lei/1.000 de ţigarete.

Creșterea accizelor ar duce la scumpirea pachetului de țigări cu 40 de bani și ar aduce la buget în perioada septembrie-decembrie 160 de milioane de lei.

Taxa pe acid

În fine, o altă măsură luată în calcul este introducerea unei taxe pe băuturile carbogazoase cu conținut ridicat de zahăr.

Taxa va fi adoptată sub forma unei accize în funcție de conținutul de zahăr. Între 5 și 8 grame de zaharuri pe 100 ml acciza se va situa la 0,8 lei pe litru. Pentru băuturile de peste 8 grame la 100 mililitri va fi de 1 leu pe litru.

O inițiativă similară depusese fostul parlamentar Gheorghe Udriște în anul 2016. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cerea tot în 2016 introducerea unei taxe de 20% pe băuturile zaharate.

Eliminarea unor facilități și sporuri

Libertatea a scris recent despre o listă de măsuri pregătită de către Guvernul Dăncilă. Pe lângă supraimpozitarea pensiilor speciale, ar urma să fie tăiate gratuitățile oferite studenților la transportul cu trenul.

De asemenea, anumite sporuri ar urma să dispară, precum sporul de periculozitate. Acesta ar urma să fie transformat în sumă fixă, față de nivelul de 15%, cât este acum.

În fine, Guvernul ar urma să pună capăt detașărilor, iar pensionarii nu vor mai putea cumula pensia cu salariul.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News