La începutul acestei luni, Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Astfel, cea mai importantă prevedere este cea legată de introducerea unei taxe pentru ambalajele reutilizabile, prin care românilor li se vor opri câte 2 lei de câte ori cumpără o băutură la sticlă sau un produs în borcan de sticlă.
„Operatorii economici care introduc pe piaţa națională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să introducă pe piață numai ambalaje reutilizabile care respectă cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj […], astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple. Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc; să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumator”, se arată în proiectul de modificare al legii.
Astfel, toate magazinele şi toţi cei care vor vine produse alcoolice, alimentare sau de altă natură, ambalate în recipiente de sticlă (borcane, pahare, sticle etc.), vor trebui să perceapă de la cumpărător, pentru fiecare produs comercializat, o garanţie de 2 lei. Iar când acest recipient va fi returnat, cumpărătorul să primească înapoi cei 2 lei opriţi sub formă de garanţie.
Gospodinele care obişnuiesc să pună murături la borcan an de an ar vor resimţi din plin această taxă. În prezent, preţul mediu al unui borcan clasic de sticlă, de 580 ml, este de 0,80 lei. Ceea ce înseamnă că, în toamnă, gospodinele care vor fi nevoite să cumpere astfel de borcane de sticlă, vor plăti 2.8 lei pentru fiecare recipient. Desigur, îşi vor putea recupera cei 2 lei, plătiţi în plus, dacă vor returna borcanele.
Proiectul de lege prevede şi o serie de modificări la nivelul administraţiei locale.
„Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure colectarea separată pentru cel puţin deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă din deșeurile municipale”, se arată în proiectul aflat în dezbatere publică.
Astfel, primăriile şi Consiliile Judeţene vor fi obligate, prin această modificare legislativă, să implementeze un sistem de taxare diferenţiat pentru cetăţeni. Astfel, oamenii vor avea posibilitatea de a alege să plăteasc fie în funcţie de volumul deşeurilor produse, fie în funcţie de frecvența de colectare, fie de greutate gunoaielor aruncate, fie în funcţie de numărul de saci de colectare selectivă ridicaţi de companiile de salubritate.
Pentru implementarea acestei prevederi, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să aprobe tarife distincte pentru gestionarea deșeurilor, care să fie introduse în contractele de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, să aprobe și să includă în caietele de sarcini și în contractele de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare indicatori de performanţă.
„Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din gospodării”, se mai arată în proiectul de lege.
Cei care doresc să transmită opinii, propuneri sau sugestii faţă de acest proiect de modificare a legii au timp până la data de 15 februarie 2018. Aceste propuneri pot fi transmise pe adresele de email ale lui Cosmin Dorin Teodoru, Director General al Direcției Generale Deșeuri, Situri Contaminate și Substanțe Periculoase – cosmin.teodoru@mmediu.ro, Flavius Ardelean, consilier personal al vice-premierului – flavius.ardelean@mmediu.ro, şi Ionela Diana Petcu, consilier superior în cadrul Direcției de Gestionare a Deșeurilor – diana.celea@mmediu.ro.
Aceste modificări legislative vor intra în vigoare dacă Guvernul va aproba proiectul, iar acesta va fi publicat în Monitorul Oficial.
Citește și:
Descoperire șocantă: Legătura directă dintre plastic și scăderea fertilității la bărbați