Guvernul vrea ca începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit să meargă direct și integral la administrațiile locale (primării, consilii județene), nu cum este acum, când banii vin de la bugetul statului, după ce administrațiile locale varsă coșul cu bani la Ministerul Finanțelor din București, care apoi îi împarte.
“Conform programului de guvernare, în zona de finanțare a autorităților locale, în acest moment lucrăm la modificarea Legii 273 a finanțelor publice locale și în acest sens, începând cu 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va deveni sursă a bugetelor locale. Aceasta este prima modificare majoră care se va aduce la Legea Finanțelor Publice” a declarat ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, Sevil Shhaideh.
Acum, bugetul de stat păstrează de 30% din impozitele pe venit, iar 70% din acestea le restitutie către administrațiile locale.
Chiar dacă banii vor fi virați direct în visteriile locale, aceasta nu înseamnă că bugetul de stat nu va mai subvenționa funcționarea unitățile administrativ-teritoriale.
”O modificare pe care încercăm să o introducem se referă la instituirea unui prag minim de 750 de lei pe locuitor, de la care să se analizeze bugetul de funcționare al fiecărei unități administrativ-teritoriale. În momentul în care acest prag minim nu este asigurat din veniturile proprii ale primăriei, abia atunci să vină în echilibrare bugetul de stat cu sume defalcate din TVA sau din alte surse ale sale”, spune Sevil Shhaideh.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro