Proiectul de ordonanță vizează implementarea Directivei 944/2019 a Uniunii Europene privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și aduce o serie de modificări Legii energiei electrice și a gazelor naturale (123/2012), precum și Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile (220/2008).

Modificările vor permite Guvernului să pună în practică măsurile anunțate săptămâna trecută de ministrul energiei, Virgil Popescu, pentru protejarea consumatorilor de scumpiri la energie și gaze.

Mai exact, la energia electrică, 13 milioane de români vor primi compensații de 18 lei pe fiecare kWh consumat. Măsura se aplică celor cu consum între 30 și 200 kWh pe lună. La gaze, statul a propus compensarea a 25% din factură, în funcție de consumul anual de gaze.

Potrivit surselor Libertatea, Guvernul va adopta ordonanța privind compensarea facturilor în ședința de săptămâna viitoare.

Premierul Florin Cîțu a declarat recent că ia în calcul plafonarea prețurilor la gaze. Conform surselor Libertatea, plafonarea de care vorbește Cîțu și compensarea facturilor, prezentată de Virgil Popescu, sunt același lucru.

Ce prevede proiectul

Proiectul de ordonanță prevede că „la propunerea ANRE și a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenței, poate interveni în formarea prețurilor pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici vulnerabili sau afectați de sărăcia energetică, după notificarea Comisiei Europene a acestor măsuri în termen de o lună de la adoptarea acestora”.

Există însă o serie de condiții ce trebuie îndeplinite:

  • să urmărească un interes economic general și să nu depășească ceea ce este necesar pentru a atinge acel interes economic general;
  • să fie clar definite, transparente, nediscriminatorii și verificabile;
  • să garanteze accesul egal la clienți al operatorilor economici din domeniul energiei din Uniune;
  • să fie limitate în timp și proporționale în ceea ce privește beneficiarii lor;
  • să nu conducă la costuri suplimentare pentru participanții la piață într-un mod discriminatoriu.

Notificarea către Comisia Europeană trebuie însoțită de o explicație a motivelor pentru care obiectivul urmărit nu putea fi atins cu ajutorul altor instrumente, precizează actul normativ.

Notificarea descrie categoriile de beneficiari, durata măsurilor și numărul clienților casnici afectați de măsuri și explică modul în care au fost stabilite prețurile reglementate.

Proiectul de ordonanță:

Consumatorii vulnerabili, protejați separat

Ordonanța mai arată că:

„(1) Furnizorii sunt liberi să stabilească prețul la care furnizează energie electrică clienților.
(2) Protecția clienților casnici afectați de sărăcie energetică și a celor vulnerabili se realizează prin intermediul politicii sociale sau prin orice alte mijloace legale, altele decât intervențiile publice în stabilirea prețurilor de furnizare a energiei electrice”.

Parlamentul a aprobat deja Legea privind consumatorul vulnerabil, prin care persoanele cu venituri mici primesc lunar o serie de ajutoare. Aceasta a fost recent publicată în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Scumpiri masive

România a fost afectată recent de o creștere masivă a prețurilor la energia electrică și gazele naturale. Scumpirile nu au afectat doar țara noastră, ci și restul Europei.

Spania a luat deja măsuri de plafonare a prețurilor, în vreme ce Italia ia în considerare măsuri similare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News