De la 1 ianuarie, contribuabilii puteau solicita, cu acordul angajatorului, dacă acesta plătea impozit pe profit, decontarea cheltuielilor cu educația timpurie – creșă sau grădiniță – pentru copii care nu au împlinit 7 ani, în limita a 1.500 de lei pentru fiecare copil.

Absența normelor de aplicare a dat deja mari bătăi de cap angajatorilor. Puteau fi decontate și activitățile extrașcolare? Ce documente doveditoare trebuie atașate dosarului? Întrebările erau multe, angajatorii așteptând cu nerăbdare normele de aplicare a legii din partea Ministerului Finanțelor.

În loc de norme, Finanțele propun direct suspendarea aplicării prevederii de la 1 aprilie până la sfârșitul anului, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în transparență decizională pe site-ul ministerului.

Emilian Duca, consultant fiscal: „O măsură în contradicție cu interesele economice ale României”

Libertatea a stat de vorbă cu doi experți fiscali despre această măsură. Amândoi spun că „strângerea șurubului” era previzibilă, dar că Guvernul nu se strânge unde trebuie. 

„Dacă voiai, putea să mai reduci din sporurile alea atât de mari în sistemul public. Aceștia erau niște bani pentru persoane care chiar aveau nevoie de ei. Copiii apar în prima parte a carierei, când mai stai și cu chirie și atunci era bine de ajutat aceste persoane”, spune consultantul fiscal Adrian Bența.

La rândul său, consultantul fiscal Emilian Duca consideră că măsura demonstrează existența unei incoerențe în politicile economice.

„Adică se iau măsuri care ar trebui să sprijine natalitatea și creșterea copiilor, dar în același timp aceste măsuri sunt întoarse din drum sau inaplicabile. Este o măsură care vine în contradicție cu interesele economice ale României. Ținând cont de situația demografică a României, un astfel de sprijin ar fi fost benefic pentru cei care au copii mici în momentul de față”, a declarat Emilian Duca.

Este clar că a fost dată doar lege în campania electorală, dar a trecut campania electorală și în loc să adopte normele ca să fie și aplicabile s-a preferat abrogare. De ce să ajutăm copiii salariaților din mediul privat când putem să dăm salarii mari la stat?

Adrian Bența, consultant fiscal:

  • Legea nr. 296/2020 a modificat Codul fiscal astfel încât angajatorii plătitori de impozit pe profit să poată deconta cheltuielile cu educația timpurie a copiilor salariaților într-o limită maximă de 1.500 de lei/lună pentru fiecare copil. Legea a fost inițiată de 33 de parlamentari – PSD, UDMR, PMP, ALDE și unul din grupul minorităților naționale.

Ce argumente invocă Ministerul Finanțelor

  • numeroasele controverse apărute în procesul de aplicare, rezultând blocaje în punerea în practică a dispozițiilor
  • menținerea actualei reguli influențează în mod semnificativ veniturile bugetare
  • la momentul adoptării nu s-a indicat sursa de finanțare a acestei facilități fiscale
  • facilitatea fiscală pentru cheltuielile cu educația timpurie nu corespunde cu normele comunitare adoptate în domeniul taxei pe valoarea adăugată și accizelor și nici cu cele naționale din domeniul impozitului pe salarii

Concluzia: „Pentru a se putea da eficiență reglementării și preîntâmpina afectarea în mod negativ a bugetului de stat se impune înlăturarea acestei situații cu celeritate, pe o perioadă determinată de timp”.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News