Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pe o lege care modifică Ordonanța 114, supranumită ”Ordonanța lăcomiei”.

Însă în proiect se găsesc și mai multe măsuri de austeritate:

  • sporul de condiții vătămătoare va fi calculat la 25% din salariul minim brut pe țară
  • cuantumul lunar al indemnizației de merit este plafonat la 6.240 lei
  • indemnizațiile de conducere sunt înghețate la nivelul lunii decembrie 2019
  • nu mai pot fi cumulate pensia cu salariul în sistemul de stat, iar cei vizați trebuie să opteze între cele două
  • încetează detașările la stat, cu excepția celor din Ministerul de Externe, Ministerul Economiei. Detașările din cadrul structurilor de apărare se efectuează numai pentru misiuni.

Cine este afectat

Unele dintre aceste măsuri au fost deja anunțate de către autorități, însă modificarea sporului de condiții periculoase este nouă.

Modificarea modului de calcul înseamnă scăderi de venituri pentru mulți bugetari.

Sunt afectate în special salariile mari. Spre exemplu, la un salariu brut de 4.000 de lei, sporul ar însemna 600 de lei dacă îl calculăm ca 15% din salariul de bază. Dar dacă l-am calcula ca 25% din salariul minim, atunci sporul ar fi 557 de lei.

Un salariu brut de 4.000 de lei echivalează cu 2.340 lei net. Câștigul salarial mediu net în România era de 3.116 lei în luna octombrie.

”O altă serie de prevederi au fost incluse în proiectul de lege privind modificarea OUG 114 şi pentru completarea şi modificarea unor acte normative ca urmare a noii strategii fiscal-bugetare aprobate de Guvern. Regimul detaşărilor a fost reglementat prin acest proiect de lege, astfel încât nu vor mai fi permise detaşările din sectorul privat în instituţiile publice. Detaşările se vor putea face doar cu personal angajat în instituţii şi autorităţi publice”, a spus miercuri Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

De asemenea, a fost regândit modul de alocare a sporului pentru condiţii periculoase şi condiţii vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de 25% din salariul de bază minim brut pe ţară.

Ionel Dancă:

Acesta a spus că sporul de condiții periculoase trebuie să fie la fel pentru toți angajații, potrivit Agerpres.ro.

Sindicatele din sănătate se pregătesc de proteste

Sindicatele se pregătesc deja de proteste. Angajații din Sănătate amenință cu greva din cauza posibilei scăderi a salariilor.

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical a declarat că la nivel principial sporul trebuie să fie la fel pentru toți, însă toate partidele aveau o astfel de plafonare în plan ca mod de reducere a cheltuielilor, nu a inechităților.

”Faptul că sporul este un procent din salariu este o inechitate la nivel principial. Că dacă lucrezi într-o zonă cu noxe, acestea te afectează la fel și dacă ai salariu mai mare și dacă ai salariu mai mic. Această prevedere era într-un proiect pe la comisia de muncă din Camera Deputaților de mai mulți ani. Și toți o aveau în vedere ca măsură de reducere a cheltuielilor”, a declarat, pentru Libertatea, Dumitru Costin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News