Cuprins:
Pachetul de măsuri fiscale, eliminarea plafonării prețurilor la energie și gaze și eliminarea plafonării la polițele RCA vor aduce noi costuri pentru români.
Măsurile fiscale
Guvernul care va fi format după alegeri trebuie să vină cu un pachet de măsuri fiscale care să scadă deficitul bugetar, adică diferența dintre veniturile și cheltuielile statului, de la aproape 8% în acest an spre limita maximă de 3% prevăzută în tratatele europene.
Premierul Marcel Ciolacu a negociat la Bruxelles o scădere pe 7 ani, ceea ce ar permite o ajustare mai fină, fără șocuri.
Cu toate acestea, nevoia de bani a statului este foarte mare, din cauza creșterii pensiilor și a salariilor bugetarilor, acordate în ultimii ani.
Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, s-a referit recent la pachetul fiscal, afirmând că țara trebuie să fie pusă la „dietă”, conform Profit.ro.
Ce se analizează
Libertatea a scris că se analizează deja mai multe măsuri pentru corectarea deficitului:
- creșterea TVA de la 19% la 21%
- cota generală de TVA ar putea fi uniformizată
- impozitul pe dividende ar putea crește de la 8% la 10% sau chiar la 16%
- impozitul pe venit ar putea crește de la 10% la 16%
- pragul pentru microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro la 88.000 de euro
- cresc taxele locale, adică cele pe mașini și locuințe.
De unde vin creșterile de preț
Orice creștere de TVA se va vedea automat în prețuri, la fel cum a fost în anul 2010, când TVA a crescut de la 19% la 24%.
Uniformizarea TVA ar putea aduce la rândul său o creștere de TVA la hoteluri și restaurante, care ar putea crește de la 9% la 19%. Uniformizarea cotei înseamnă creșteri de prețuri la vacanțe.
De asemenea, s-ar putea scumpi energia termică, ce acum are TVA de 5%.
Scăderi de salarii
Concomitent, creșterea impozitului pe venit înseamnă automat o scădere de salarii pentru toți angajații din România.
Singura modalitate ca salariile să rămână la același nivel este ca angajatorii, fie companii, fie instituții, să compenseze diferența.
Cota de 10% pentru impozitul de venit a fost scăzută de la 16% în anul 2017 tot de PSD, care în acel an a făcut „Revoluția fiscală”, adică trecerea contribuțiilor de la angajatori la angajați.
Eliminarea plafonării la energie și gaze
Energia și gazele urmează să se scumpească și ele automat de la 1 aprilie, după expirarea perioadei de plafonare și compensare.
Măsurile expiră la 31 martie 2025, iar furnizorii au avertizat încă din vară că acest lucru va aduce cu sine scumpiri pentru 5 milioane de gospodării.
Sebastian Burduja – ministrul energiei – a scris recent pe Facebook că prețul va fi de 1,1-1,2 lei pe kWh. Acesta este mai mare decât pragurile de 0,68 de lei/kWh pentru cei cu consum sub 100 kWh și de 0,8 lei/kWh plătit de cei cu consum sub 250 kWh pe lună.
Cei cu consum mic și preț mic ar putea avea parte astfel de o scumpire de 62% la energia electrică.
Eliminarea plafonării la RCA
În fine, o altă plafonare care expiră după alegeri este cea la polițele de răspundere civilă auto (RCA), care sunt obligatorii prin lege pentru toți posesorii de autovehicule.
Guvernul a prelungit din nou plafonarea RCA în luna septembrie, iar măsura va expira la 31 decembrie 2024.
Astfel, încă din prima zi a anului viitor, șoferii vor avea polițe RCA la prețuri neplafonate.
Plafonarea a fost aspru criticată de către transportatori, care au arătat că polițele s-au scumpit și în această perioadă mascat, deoarece șoferii nu pot verifica prețurile asigurătorilor.
Aceștia au acuzat că plafonarea a fost „fictivă”, deoarece nu s-a făcut la un preț fix, ci la tarifele practicate de asigurători în februarie 2023.
Libertatea a arătat că polițele RCA s-au scumpit cu 5% anul trecut, iar față de 2021 – anul falimentului City Insurance – creșterile sunt de 71%.