UPDATE ora 19.01 Guvernul a adoptat joi, 1 septembrie, modificările la OUG 27/2022, ordonanța privind plafonarea și compensarea în energie.

„La acest moment sunt toate avizele necesare luate, tocmai de aceea a fost necesar acest interval de timp, pentru a ne asigura că procedurile sunt parcurse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, referindu-se la faptul că ședința de guvern programată la ora 15.00 a început cu aproape trei ore mai târziu.

În ce privește avizul Consiliului Economic și Social, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că nu era nevoie de un astfel de aviz, pentru că nu este vorba despre o politică nouă.

„Când a fost aprobată, OUG 27 a fost avizată de Consiliul Economic și Social. Politicile care nu sunt noi nu necesită avizarea”, a spus Popescu.

La rândul său, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat că impactul bugetar al modificărilor va fi de un miliard de lei pe lună.

***

Știre inițială: Potrivit proiectului pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Energiei, Guvernul va prelungi schema cu 6 luni, de la 31 martie 2023 până la 31 august 2023.

Prețurile la energie rămân neschimbate, dar se scad pragurile de consum. Practic, consumatorii vor avea la dispoziție mai puțină energie ieftină compensată.

  • Prețul achitat va fi de 0,68 lei/kWh pentru cei care consumă până în 100 kWh;
  • Prețul va fi de 0,8 lei/kWh pentru cei care consumă 255 kWh lunar. Pragul anterior era de 300 kWh;
  • Firmele vor plăti 1 leu/kWh pentru 85% din consumul lunar.

La gaze, prețurile rămân la fel, fără a exista limită de consum:

  • 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus pentru populație;
  • 0,37 lei/kWh cu TVA inclus în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

Și în acest caz schema va fi prelungită până la 31 august 2023.

Plafonare și pentru furnizori

Statul va plafona și sumele ce pot fi compensate pentru furnizori. Prețul maxim acceptat de stat este de 1.300 lei/MWh.

Anterior, nu exista un plafon maxim de preț, iar PSD a acuzat că prețul energiei a fost crescut intenționat pe burse de către intermediari pentru ca aceștia să câștige cât mai mulți bani de la stat.

„Contribuție de solidaritate” pentru furnizori și traderi

Concomitent, de la 1 septembrie, producătorii, traderii și furnizorii de energie și gaze vor plăti o „contribuție de solidaritate”, calculată în funcție de o formulă.

Până acum, doar producătorii plăteau o suprataxă pe gaze și energie, nu și furnizorii și traderii. Aceștia din urmă sunt intermediari care cumpără de la producători și vând mai departe către alți intermediari sau către alți furnizori.

Furnizorii cumpără energie de pe piață și vând către clienții finali.

 
 

Urmărește-ne pe Google News