UPDATE ora 20.20 Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, la finalul şedinţei, că Guvernul a prelungit pentru încă 30 de zile starea de alertă, pe tot teritoriul României.
”Am adoptat în şedinţa de Guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere a numărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungire a stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nici cu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a precizat Turcan.
Anexele hotărârii de Guvern cuprind măsurile impuse în starea de alertă – practic, cele în vigoare acum, a căror valabilitate se prelungește cu încă o lună.
Turcan a spus că, în paralel, se vine în Guvern cu măsuri de relansare şi redresare economică, astfel încât, acolo unde oamenii sunt afectaţi, să simtă sprijinul autorităţilor.
Guvernul a transmis Parlamentului raportul asupra activităţii desfăşurate de echipa guvernamentală pe perioada stării de urgenţă, între 16 martie şi 15 mai, demers care reprezintă şi un semn al ”respectului instituţional” pe care încercăm să-l impunem în raport cu forul legislativ, a mai anunţat viceprim-ministrul Raluca Turcan.
„Este un raport consistent de peste 230 de pagini care reflectă eforturile Guvernului de a limita efectele crizei sanitare şi economice din România. Acest raport este, înainte de toate, şi un semn al respectului instituţional pe care încercăm să-l impunem în raport cu forul legislativ „, a declarat Raluca Turcan, după şedinţă, precizând că, spre deosebire de guvernele precedente, Cabinetul Orban a răspuns constant controlului parlamentar.
UPDATE ora 18.30 Guvernul Orban s-a reunit, miercuri, în şedinţă, pentru a stabili prelungirea stării de alertă, pentru încă 30 de zile.
Secretarul de stat Raed Arafat a spus că s-a realizat toată procedura pentru prelungirea stării de alertă, de la reunirea Comitetului Ştiinţific, care a prezentat motivarea prelungirii măsurilor şi apoi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a venit cu propunerea în Guvern.
„Practic, nu introducem nicio măsură nouă”, a spus premierul Ludovic Orban, arătând că trebuie scoase din textul privind starea de alertă acele prevederi privind carantinarea şi izolare, în acord cu decizia CCR.
Ludovic Orban a anunţat că a primit informaţii de la colegii din Senat că s-a ajuns la un consens pe legea carantinei şi că va fi prezent, la şedinţa de plen, pentru a susţine proiectul.
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa extraordinară de miercuri şi Raportul privind acţiunile pe care le-a întreprins în perioada stării de urgenţă, 16 martie -15 mai, care va fi trimis în Parlament.
CONTEXT
Executivul va adopta, miercuri, mai întâi în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi mai apoi în şedinţa de Guvern, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă, pe tot teritoriul României, pentru încă 30 de zile, au precizat surse oficiale pentru Libertatea.
Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va avea loc la ora 16.00, iar membrii Cabinetului Orban se vor reuni, ulterior, în şedinţă, la Palatul Victoria, de la ora 17.30.
Guvernul nu ar dori să introducă restricţii suplimentare, pe lângă obligaţiile aflate în vigoare, privind purtarea măştii în spaţiile închise, închiderea unor domenii de activitate, precum restaurantele, cinematografele şi sălile de spectacole. Guvernul nu va lua, însă, nici măsuri de relaxare, aşa cum era prevăzut, iniţial, după evaluarea situaţiei epidemiologice, la fiecare două săptămâni.
Redeschiderea restaurantelor a fost discutată, iniţial, cu cei din domeniu, pentru începutul lunii iulie însă evoluţia îngrijorătoare a epidemiei de coronavirus a dus la amânarea unei decizii.
Premierul Ludovic Orban afirma, recent, că în urma creşterii cazurilor de infectare cu COVID-19, autorităţile ar putea lua decizia de a închide terasele şi cluburile, după ora 22.00.
Şeful Executivului a cerut controale şi amenzi pentru cei care nu respectă regulile impuse de starea de alertă.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat, marţi, la Senat, că se impune prelungirea stării de alertă, el menţionând că ministerul are şi o propunere cu care se va merge în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la premier şi la preşedintele României.
România se află, din 16 martie, în stare excepţională provocată de pandemia de coronavirus.
Preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile.
Pe 15 mai, România a intrat în stare de alertă, decisă de data aceasta de către Guvernul României, pentru 30 de zile şi aprobată de Parlament.
Pe 16 iunie, starea de alertă a fost prelungită, prin Hotărâre de Guvern, pentru alte 30 de zile.
Autoritățile au confirmat marți 637 cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, o cifră care a confirmat tendința îngrijorătoare a ultimelor zile.
Recordul de îmbolnăviri zilnice a fost consemnat pe 11 iulie, când au fost raportate 698 de cazuri noi de COVID-19 la 14.610 de teste efectuate.
În România, până marți 14 iulie au fost confirmate 33.585 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.