Programul de guvernare al PSD-ALDE cuprinde un capitol întreg dedicat tineretului și sportului. Guvernanții vor să înființeze un Consiliu Național al mișcării sportive din România, format din reprezentanți ai ministerelor care au acțiune directă cu activitatea sportivă din România.
Pentru a încuraja tinerii să facă sport, Guvernul este dispus să investească mult în infrastructura sportivă: cel puțin două săli polivalente (10-15.000 de locuri), două săli specifice pentru următoarele discipline: atletism, gimnastică, tenis, scrimă, atletică grea (haltere, lupte, arte marțiale, lupte, box), două baze nautice pentru caiac-canoe și două pentru canotaj, cel puțin 4 patinoare acoperite, 2 hipodromuri și 1 velodrom.
Educația fizică, disciplină obligatorie în școli; 3 ore de sport, pe săptămână, în școli
Guvernul vrea ca educația fizică să devină disciplină obligatorie în întregul sistemul de învățământ. Astfel, în grădinițe (învăţământul preșcolar) se va face minimum 1 oră de sport, pe zi, la ciclul primar, clasele I-IV, minimum 3 ore de sport pe săptămână, predate de profesori de educație fizică licențiați, iar pentru licee, minimum 4 ore pe săptamână și 2 ore de colectiv.
La Bacalaureat se va introduce o probă obligatorie, la disciplina Educație fizică. Nici cei din mediul universitar nu sunt uitați. În universități se va face minimum 2 ore pe săptămână și 2 ore de colectiv sportive.
Copii, elevii și studenții vor avea acces gratuit în bazele sportive.
”România în mișcare”, pe modelul „Challenge Days”, în orașe și sate
Guvernul vrea să organizeze un eveniment sportiv de amploare, la nivel national. Acesta se va numi ”România în mișcare” și va fi o competiție cu caracter de masă, similară evenimentului ”Challenge Days”, deschisă separat orașelor și satelor, care urmărește angrenarea populației într-o formă de mișcare organizată.
Evenimentul va consta în întrecerea între orașe și, separat, sate, pe parcursul unei zile în funcție de numărul participanților la o formă de mișcare, de la plimbare, la jocuri sportive cu participanți între 5 și 80 de ani.