Hotărârea a fost luată deoarece Transnistria riscă să nu mai primească gaze naturale rusești. În aceeași situație se află și Chișinăul, care ar putea rămâne fără energie electrică.
În Transnistria locuiesc 300.000 de cetățeni care ar putea rămâne fără gaze naturale și curent electric la mijloc de iarnă, ceea ce, spune viceprim-ministrul pentru Reintegrare, ar duce la o „criză umanitară” în regiune.
Contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina expiră la 1 ianuarie 2025.
De asemenea, între ruși și Guvernul Moldovei există o dispută privind o pretinsă datorie a moldovenilor către ruși, nerecunoscută însă la Chișinău.
„Sistarea furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană, de către Gazprom, în baza contractului existent între Moldovagaz și Gazprom va genera o eminentă criză umanitară în regiunea transnistreană, precum și riscul inevitabil pentru asigurarea stabilității sectorului electroenergetic pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Oleg Serebrian.
De asemenea, Chișinăul ar putea rămâne fără energie electrică, pe care o cumpără de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din regiunea separatistă. MGRES ar putea funcționa pe bază de cărbune, dar are stocuri doar pentru 30-50 de zile.
80% din volumele necesare de gaze sunt asigurate
Pe data de 29 noiembrie, ANRE din Republica Moldova a decis și majorarea tarifului la consumatori până la 16,74 lei cu tot cu TVA, pentru metrul cub de gaze. Noul tarif a fost aplicat din 1 decembrie 2024.
Președintele interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, a informat că 80% din volumele necesare de gaze pentru sezonul de iarnă sunt asigurate.