„Executivul a aprobat şi va trimite la Parlament în regim de urgenţă un proiect de lege care completează Legea numărul 222/2017 privind capabilitatea de apărare aeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul unor acte de donaţie către terţi”, a declarat Mihai Constantin la finalul ședinței.

După ce Parlamentul va adopta legea, „Guvernul va putea emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie”, a mai precizat Constantin, adăugând că Executivul „este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale”.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, România va furniza Ucrainei unul dintre cele şapte sisteme Patriot în configuraţia 3+ cumpărate din Statele Unite.

Dintre cele șapte sisteme, patru au ajuns în țara noastră, iar două sunt operaționalizate. În perioada următoare vor ajunge în România și celelalte trei.

România a cumpărat cele şapte sisteme Patriot pentru aproximativ 4 miliarde de dolari, potrivit proiectului de lege consultat de Europa Liberă.

În luna iunie, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot.

„Această donare se face cu condiția continuării negocierilor țării noastre cu aliații, în special cu partenerul strategic american, în vederea obținerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecției spațiului aerian național, de modernizare a Armatei României și de asigurare a interoperabilității cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluții temporare de acoperire a vulnerabilității operaționale astfel create”, a transmis atunci Administrația prezidențială.

Urmărește-ne pe Google News