Anterior, publicația liberală rusă Meduza a anunțat că l-a intervievat pe Zelenski, împreună cu Dozhd TV și ziarul rus Kommersant. Meduza și Dozhd sunt ambele interzise în Rusia, iar Dozhd a suspendat toate activitățile jurnalistice.
Interviul a fost postat integral de Volodimir Zelenski pe canalul său de Telegram. „Jurnaliştii ruşi de pe canalul de YouTube Zygar, canalul Dozhd TV, portalul Medusa şi publicaţiile Kommersant şi Novaya Gazeta au primit răspunsuri la toate întrebările”, afirmă Zelenski în textul care însoțește filmarea interviului de peste 90 de minute.
Interviul cuprinde întrebări ale unora dintre cei mai cunoscuți jurnaliști independenți din Rusia, precum Mikhail Zygar și Tikhon Dzyadko, redactor-șef al publicației Dozhd, recent închisă de Moscova.
În cadrul interviului, Volodimir Zelenski afirmă că este pregătit să discute, în cadrul negocierilor, neutralitatea Ucrainei, dar ea va fi aprobată doar prin garanții din partea unor țări terțe și printr-un referendum.
„Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru. Suntem gata să discutăm despre asta. Acesta este cel mai important punct (n.r. – discutat la negocieri)”, a declarat Zelenski în cadrul interviului, citat de Reuters.
Liderul de la Kiev mai afirmă că Ucraina discută despre utilizarea limbii ruse în Ucraina în cadrul negocierilor cu Rusia, dar a refuzat să discute despre alte solicitări ale Moscovei, cum ar fi demilitarizarea Ucrainei.
Zelenski le-a mai spus jurnaliștilor ruși că invazia Rusiei a provocat distrugerea orașelor de limbă rusă din Ucraina și a spus că pagubele sunt mai grave decât cele produse de războaiele rusești în Cecenia.
Liderul ucrainean a mai afirmat că Vladimir Putin a avut o viziune complet diferită față de realitatea din teren despre invazia rusească. Zelenski afirmă că lui Putin i s-a spus că ucrainenii ar saluta o invazie rusă și a susținut că Ucraina a găsit uniforme de paradă rusești în primele convoaie de atacatori, lucru ce sugerează că se pregăteau pentru marșuri de victorie imediate.
„Cred că (lui Putin) i s-a spus că noi (ucrainenii) vă așteptăm cu flori și zâmbete, că situația este foarte rea, că actualul președinte (Zelenski) și partidul nu sunt susținute. Cred asta 99,9%”, le-a spus Zelenski jurnaliștilor ruși.
Zelenski a mai acuzat că trupurile neînsuflețite – atât ale rușilor, cât și ale ucrainenilor – zac în grămezi în Mariupol și că rușii nu ridică și cadavrele propriilor morți și nici nu le permit ucrainenilor să-și ridice propriii răniți și morți, potrivit CNN.
„Le-am cerut rușilor să vină să-și ia soldații morți. Ei nu o fac. Chiar și pisicile, și câinii morți sunt tratați mai bine. Îi urăsc pentru că au invadat, dar trebuie să fie totuși oameni. La ce se gândesc părinții lor?”, a întrebat Zelenski.
Liderul ucrainean s-a arătat dezamăgit de numărul mare de cetățeni ruși care susțin războiul declanșat de Vladimir Putin.
„Sunt profund dezamăgit de numărul mare de ruși care susțin (războiul), din multe motive diferite. Nu vreau să spun că totul este spălare a creierului sau propagandă. Pe de o parte, da, dar să fim sinceri, este și o justificare. Nu poți să nu observi un război care se desfășoară de atâția ani. Nu este un eveniment de o zi, precum ceea ce s-a întâmplat la 11 septembrie (n.r. 2001 – atentatul de la World Trade Center) sau atentatele cu bombă de la Moscova. (n.r. – din 1999). Nu este un atac. Sunt 8 ani. Eu însumi aș fi săpat să văd ce se întâmplă”, a spus Zelenski.
Nici viitorul relațiilor dintre Rusia și Ucraina nu este văzut cu optimism de Volodimir Zelenski. „Din 24 februarie, relațiile s-au înrăutățit mult. Legătura emoțională s-a pierdut cu Federația Rusă, chiar și cu poporul rus, în ciuda faptului că sunt mulți care susțin Ucraina. Fără jurnaliști cinstiți, fără poporul rus care în interiorului lui crede în corectitudine, care crede în Ucraina, acest război nu va aduce nimic bun. Relațiile s-au rupt peste tot. Unele, ireversibil.”
Cenzurarea presei independente din Rusia
Autoritatea de reglementare a avertizat presa să nu publice interviul lui Zelenski și a transmis că „a fost demarată o anchetă pentru a identifica nivelul de responsabilitate și ce răspuns se va lua” în raport cu jurnaliștii care au realizat interviul.
Roskomnadzor notează că unele dintre instituțiile media care au condus interviul sunt desemnate drept „agenți străini” în Rusia.
După declanșarea invaziei, Rusia a adoptat o lege care pedepsește răspândirea de „informații false” despre războiul Kremlinului din Ucraina cu până la 15 ani de închisoare. Autoritățile ruse au interzis folosirea termenilor „război” sau „invazie” și insistă pentru „operațiune militară specială”.
Aproape toate instituțiile mass-media independente în limba rusă, inclusiv site-ul de știri Meduza și postul de radio Ecoul Moscovei, cu o lungă prezență în spațiul media din Rusia, au fost blocate sau închise. Facebook, Instagram și Twitter au fost interzise și accesul la posturi de știri străine, inclusiv BBC, Deutsche Welle și Radio Europa Liberă, a fost restricționat.
Dozhd TV era ultimul canal de televiziune independent din Rusia când a fost închis pe 1 martie de Vladimir Putin pentru relatările sale despre războiul din Ucraina. Dar după ce jurnaliștii au primit „amenințări credibile” că poliția urmează să le percheziționeze sediul, ei au părăsit țara și s-au mutat la Istanbul.