UPDATE ora 13.00 Ședința de Guvern a început cu o întârziere de aproximativ 50 de minute. Ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan a anunțat că bugetul de stat pe 2017 va fi trimis în Parlament vineri seara. El a precizat că întârzierea nu este foarte mare, fiind vorba de doar o zi.
Viorel Ștefan a ținut să afirme, în debutul ședinței de guvern, că deficitul va fi de 2,99% din PIB, respectându-se astfel prevederile din tratatul de la Maastricht.
Premierul Sorin Grindeanu a anunțat că ședința de guvern pentru aprobarea bugetului de stat pe 2017 va avea loc vineri. ”În opinia mea, vineri seară, proiectul de buget poate fi depus la Parlament. Calendarul, pe cel mai pesimist scenariu, ar putea fi decalat cu maxim o zi”, a spus și ministrul de Finanțe.
”După transmiterea bugetelor pe fiecare ordonator, în aceste limite, a avut loc o reevaluare, pe fiecare ordonator de credite și urmare a acestor discuții, propunem spre aprobare, astăzi, în Guvern, noile limite ale bugetului pe 2017”, a menționat ministrul de Finanțe.
Marți a fost un adevărat periplu al membrilor Guvernului la sediul PSD din Băneasa. Liderul Liviu Dragnea a anunțat că nu este mulțumit de forma finală a bugetului pe 2017, prezentat de Ministerul de Finanțe la începutul săptămânii și l-a numit pe ministrul Viorel Ștefan ”cam moale”. În urma discuțiilor care s-au prelungit până târziu în noapte, s-au făcut câteva modificări importante.
”Cei mai mulţi bani primesc transporturile, sănătatea, agricultura şi IMM-urile, conform programului de guvernare. La CSM, Înalta Curte şi Ministerul Public, au rămas la fel cheltuielile. Sunt stabilite de hotărâri judecătoreşti, de aceea au apărut acele creşteri de buget”, a spus Grindeanu, după întâlnirea cu miniștrii.
Potrivit unor surse, Guvernul va tăia bani din bugetul Administraţiei Prezidenţiale, care va avea în 2017 un buget cu 13% mai mic decât anul trecut. De asemenea, bugetul SRI va fi micşorat cu 15%.
O altă modificare se referă la bugetul Apărării. Liviu Dragnea a anunțat că bugetul Ministerului Apărării va fi de 2%, și nu 1,5% din PIB, cum se anunțase inițial.
”La Apărare prevăzuseră 2% compus din 1,5% credite bugetar şi 0,5% credite de angajament care stătea în picioare în sensul că au spus că o parte din investiţii nu pot fi efectiv plătite în acest an, dar solicitarea mea şi a primului-ministru a fost foarte clară: să fie 2% pentru Apărare din credite bugetare pentru că este un angajament. Dacă Ministerul Apărării nu va fi în stare să cheltuie aceşti bani, o să vedem la vremea respectivă”, a spus Dragnea.
El a subliniat că toate instituţiile au bugete de funcţionare mai mici decât anul trecut, cu patru excepţii: Înalta Curte, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii şi Autoritatea Electorală Permanentă. În cazul primelor trei este vorba de drepturi salariale câştigate, a subliniat liderul PSD. În cazul AEP bugetul rămâne la acelaşi nivel ca anul trecut.
Ce se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern
Membrii Executivului discută, miercuri, în şedinţă, o notă privind limitele de cheltuieli revizuite, propuse pentru ordonatorii principali de credite în vederea elaborării proiectului de buget pentru anul 2017 şi a estimărilor pentru perioada 2018-2020 şi ar putea aproba patru Ordonanţe de urgenţă, printre care una care se referă la prorogarea termenului de depunere a declaraţiilor fiscale şi de plată a creanţelor fiscale scadente la 25 ianuarie 2017.
Potrivit agendei Executivului, miercuri, membrii cabinetului Grindeanu ar putea aproba în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare.
Tot pe ordinea de zi se regăseşte o ordonanţă de urgenţă pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii şi o alta privind lansarea în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a Programului de susţinere a internaţionalizării operatorilor economici români, cu finanţare de la bugetul de stat.
Iohannis, despre buget: O să mă uit cu atenție, cu securitatea naţională nu are voie să se joace nimeni !
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Strasbourg, că va examina cu atenţie bugetele pe anul 2017 ale tuturor instituţiilor din zona securităţii naţionale, atrăgând atenţia ”nimeni nu are voie să se joace” cu securitatea naţională.
”Pentru mine un punct extrem de important va fi bugetul pe securitate naţională şi asta nu înseamnă nu doar armata. O să mă uit cu foarte mare atenţie pentru că, indiferent de jocurile politice, cu securitatea naţională nu are voie să se joace nimeni (…) Dacă intrăm în zone de revanşisme politice, am face o mare eroare”, a declarat Klaus Iohannis.