Una dintre modificările aduse legii achizițiilor o constituie interzicerea secretizării actelor în cazul licitațiilor. Modificările aduse legii au fost adoptate în ședința de Guvern de joi.

Mai exact, la legea 98 din 2016 privind achizițiile publice, la articolul 57, după alineatul 3 se introduce un nou alineat.

Acesta arată că se pot secretiza doar datele clasificate, informațiile personale, secretele tehnice și cele comerciale, plus datele protejate prin drepturi de proprietate intelectuală.

Articolul spune că fundamentările privind prețuri sau costuri sunt confidențiale doar dacă sunt însoțite de dovezile care le atestă caracterul de confidențialitate.

(4) Operatorii economici indică și dovedesc în cuprinsul ofertei care informaţii din propunerea tehnică şi/sau fundamentari/justificări de preț/cost sunt confidenţiale întrucât sunt: clasificate, date cu caracter personal, secrete tehnice sau comerciale sau sunt protejate de un drept de proprietate intelectuală. Informațiile indicate de operatorii economici din propunerea tehnică şi/sau fundamentări/justificări de preț/cost ca fiind confidențiale trebuie să fie însoțite de dovada care le conferă caracterul de confidențialitate, dovadă ce devine anexă la ofertă, în caz contrar nefiind aplicabile prevederile alin. (1).

Noul aliniat introdus în legea achizițiilor publice:

Cum caracterul confidențial se aplică doar în aceste cazuri stricte, rezultă că nu mai pot fi secretizate date precum prețul oferit sau perioada de livrare.

Licitația pentru 100 de tramvaie din București

Problema a apărut cel mai recent în cadrul licitației pentru cele 100 de tramvaie, organizată de Gabriela Firea, primarul Bucureștilor.

Libertatea a dezvăluit în toamna anului trecut că Primăria Municipiului București a acceptat ca firma turcă Durmazlar să secretizeze datele privind participarea la licitație.

Ulterior, licitația a fost contestată de către producătorul român Astra Arad. 

În decembrie 2019, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a obligat primăria să anuleze anunțul prin care îi declara pe turci drept câștigători ai contractului de 180 de milioane de euro.

În luna iunie 2020, Curtea de Apel a obligat primăria Capitalei să reanalizeze ofertele, decizia fiind definitivă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News