Executivul analizează de mai multe săptămâni o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor.

Analize peste analize

Până acum au fost trecute în revistă impozitarea pensiilor speciale, blocarea detașărilor, interzicerea cumulării pensiei cu salariul în domeniul bugetar, eliminarea unor sporuri, reduceri de cheltuieli în administrație sau eliminarea gratuităților primite de studenți pe CFR.

Totuși, după publicarea proiectului de ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare, unele dintre acestea nu sunt prevăzute.

Au dispărut impozitarea pensiilor și eliminarea sporului de periculozitate

Mai exact, impozitarea pensiilor speciale a dispărut, iar ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că mecanismul de impozitare nu este gata, astfel că un proiect separat va fi înaintat în Parlament.

Anterior, se intenționa impozitarea cu 30% a pensiilor peste 7.000 de lei, pentru sumele ce depășesc acest nivel, și cu 50% a celor de peste 10.000 de lei, pentru sumele de peste acest plafon.

O altă măsură la care s-a renunțat este transformarea sporului de periculozitate, de 15% din salariul brut

Ministerul Finanțelor a analizat anterior transformarea acestuia în sumă fixă și eliminarea lui pentru o serie de categorii de bugetari.

Singurii care mai urmau să îl primească erau angajații din Educație, Sănătate, Justiție și Poliție. Totuși, prevederea nu apare în proiect.

Au rămas taxa pe sucuri, creșterea accizei la țigări și impozitarea tichetelor

Au rămas, însă, taxa pe băuturile carbogazoase în funcție de cantitatea de zaharului și majorarea accizelor la țigări.

De asemenea, vor fi introduse contribuții sociale pentru tichetele-cadou.

În fine, sunt înghețate angajările în sistemul public. Aceasta din urmă a fost condamnată de către sindicatele din învățământ, care spun că deja sistemul este subdimensionat din punctul de vedere al angajaților.

Rectificarea bugetară

Tot în ședința de Guvern de joi va fi adoptată rectificarea bugetară.

Potrivit proiectului făcut public de Ministerul Finanțelor, de la Ministerul Educaţiei Naţionale urmează să fie tăiate 1,03 miliarde lei, de la Ministerul Fondurilor Europene 681,9 milioane lei, iar cel al Cercetării 369,1 milioane lei.

La Transporturi se vor pierde 128,8 milioane lei, la Ministerului pentru Mediul de Afaceri bugetul va fi tăiat cu 243 milioane de lei, la Ministerului Agriculturii 310,4 milioane de lei şi al Secretariatul General al Guvernului alți 143,6 milioane lei.

Bani pentru primari

Bugetele locale cresc cu 4,4 miliarde lei dintre care 2,9 miliarde de lei pentru echilibrare.

Primarii marilor orașe au fost foarte vocali în ultimele luni, aceștia reclamând pierderea unor sume de bani din impozitul pe venit.

O sumă de 500 de milioane de lei va fi alocată pentru înlăturarea efectelor calamităților, iar alți 135 de milioane vor ajunge pentru restituirea taxei auto.

Potrivit Ministerului Finanțelor, Produsul Intern Brut al României s-a majorat la 1.031 miliarde lei, faţă de 1.022,5 miliarde lei cât s-a estimat la fundamentarea sa.

Gaură de 20 de miliarde de lei în primele șase luni

Guvernul trebuie să rezolve ”gaura” bugtară: în primele șase luni, deficitul bugetului consolidat a fost de aproape 20 de miliarde de lei, echivalentul a 2% din PIB.

Potrivit tratatelor europene, România trebuie să respecte un deficit bugetar de maximum 3% din PIB.

 
 

Urmărește-ne pe Google News