Dăncilă: „Într-un singur an, am reuşit ce alte guverne nu au atins într-un mandat întreg!”

UPDATE ora 16.30 Premierul a afirmat, în deschdierea şedinţei, că datele publice ale execuţiei bugetare pe anul 2018 arată că Guvernul şi-a îndeplinit cu responsabilitate angajamentele şi a luat măsuri bune.

„Doar într-un singur an am reuşit ce alte guverne nu au atins într-un mandat întreg. Veniturile bugetului statului au ajuns în 2018 la peste 295 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 32% faţă de 2016, iar ponderea veniturilor în PIB a ajuns la 31,1%, faţă de 29,5%, cât era în 2016. Produsul Intern Brut a crescut în 2018 cu peste 25% faţă de anul 2016 şi a ajuns 949,6 miliarde de lei”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Premierul a adăugat că în urma măsurilor luate de Guvern s-a înregistrat şi „o creştere semnificativă a sumelor încasate de la Uniunea Europeană”.

„Astfel, banii încasaţi în contul plăţilor efectuate au ajuns în 2018 la cifra record de peste 27 miliarde de lei, adică 5,8 miliarde euro. Este o majorare cu aproximativ 58% faţă de anul 2017. Aşa cum ne-am angajat, am mărit veniturile pensionarilor şi ale angajaţilor din sănătate şi educaţie şi am alocat fonduri pentru investiţii mai mari cu 28% faţă de anul 2017”, a spus Dăncilă.

Premierul a precizat că măsurile au fost aplicate „cu încadrarea într-un deficit mai mic decât cel prognozat, respectiv de 2,88% din PIB”.

Bugetul de stat pe 2019 nu a fost finalizat nici în prezent. Posibilă şedinţă de Guvern extraordinară, în acest week-end

După ce ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, au dat asigurări că bugetul este finalizat, încă nu a fost publicat pentru a sta în dezbatere publică, nici până astăzi. În plus, după ce s-a avansat pentru vineri convocarea unei şedinţe de Guvern extraordinare, data acesteia s-a amânat pentru weekend.

Guvernul este aşteptat să adopte proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2019, pentru a-l trimite, mai apoi, în Parlament. Între timp, au apărut deja critici la adresa Executivului.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a declarat nemulțumită de faptul că Guvernul taie de la bugetele locale și de modul în care vrea acesta să repartizeze impozitul pe venit primăriilor și consiliilor județene.

Edilul spune că dacă reduce bugetul Primăriei Capitalei, atunci Guvernul ar trebui să-i preia atribuțiile, precum gestionarea transportului public sau finanțarea celor 20 de spitale din subordinea ASSMB.

Legislativul îşi începe activitatea, după vacanţa de iarnă, luni, pe 4 februarie. Atunci, proiectul de lege ar urma să fie repartizat la comisii şi mai apoi să fie adoptat în plenul reunit.

Preşedintele Klaus Iohannis a taxat lipsa bugetului pe anul în curs, până la această dată.

Şeful statului a cerut Guvernului să vină cu un buget realist pe 2019 şi să înceteze cu experimentele fiscale, făcând referire la Ordonanţa dată la finalul anului trecut, prin care s-au introdus noi taxe.

 „Solicit Guvernului să vină cu un buget realist pe 2019”, a spus Klaus Iohannis, în discursul susţinut la recepţia organizată de Camera de Comerţ şi Industrie româno-germană la Palatul Parlamentului.

Citeşte şi: Vaccinarea antigripală: Ministerul Sănătății știa că 1.642.533 de persoane din grupele de risc vor vaccin, dar a cumpărat cu peste 300.000 de doze mai puțin

 
 

Urmărește-ne pe Google News