În paralel, Executivul pregăteşte un program de relansare a economiei printr-o serie de măsuri care vizează atât investiţii publice, dar şi sprijinirea companiilor private.

„De la problema asta cu COVID avem multe lucruri pe care trebuie să le restartăm în perioada următoare, să ne obişnuim cu situaţia şi să relansăm economia. (…) Contracţia economică despre care se discută în momentul de faţă ajunge undeva, mă rog, deficitul în PIB este estimat în momentul de faţă la 8%, dar probabil că Uniunea Europeană ne va da la 9%, noi sperăm ca până la sfârşitul anului să nu depăşim 10% din PIB”, a declarat Antonel Tănase.

Secretarul general al Guvernului a făcut o trecere în revistă a măsurilor luate până acum de Guvern pentru sprijinirea economiei, a firmelor şi angajaţilor, menţionând, între altele, amânarea plăţii ratelor la bănci şi la utilităţi.

„Avem în vedere, în sectorul construcţiilor introducerea unor facilităţi fiscale pentru relansarea sectorului, urmează să fie anunţate de Guvern în perioada următoare, un fond de investiţii care este pregătit, de asemenea, de Guvern, pe modelul polonez, un model care a dat rezultate foarte bune. De asemenea, în domeniul infrastructurii alocăm mare atenţie proiectelor, în special Sibiu-Piteşti, Centura Capitalei, dezvoltarea Portului Constanţa şi a Aeroportului Otopeni”, a precizat Tănase, scrie Agerpres.

El s-a referit şi la proiectele implementate prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, instituţie aflată în coordonarea SGG, în colaborare cu STS, de sprijin al autorităţilor şi cetăţenilor în combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Secretarul general al Guvernului a vorbit şi despre o serie de măsuri în ce priveşte relansarea activităţilor de investiţii la Transgaz şi la Transelectrica, menţionând, între altele, continuarea lucrărilor la gazoductul BRUA, faza I, şi finalizarea lucrărilor şi punerea în funcţiune a gazoductului Ungheni-Chişinău.

Tot în domeniul gazelor naturale, el s-a referit şi la proiectul privind HUB-ul gazier care urmează să funcţioneze în România, printr-o cooperare a Transgaz cu CEGH din Austria.

Secretarul general al Guvernului a adăugat că Transelectrica a continuat investiţiile în reţea.

„Deci, practic, în perioada următoare vom asista la o serie de măsuri (…) Setul de măsuri pe care-l pregătim şi care va intra în vigoare începând cu 15 mai este doar începutul şi, practic, săptămânal, la fiecare şedinţă de Guvern vom aduce noi şi noi măsuri, astfel încât, de la injecţie de capital în programe, măsuri fiscale, măsuri de debirocratizare, măsuri de digitalizare, să ne adaptăm la noua situaţie şi să creăm o nouă economie în contextul actual”, a mai declarat Antonel Tănase.

 
 

Urmărește-ne pe Google News