Guvernul a aprobat, astfel, o ordonanţă de urgenţă având ca rol principal ”asanarea sistemului energetic românesc”.

Florin Radu Ciocănelea, consilier al prim-ministrului Viorica Dăncilă, a explicat, joi, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă, că prin ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern „se creează cadrul general care va permite Ministerului de Finanţe, prin ANAF, să extragă din sistemul energetic toate activele eficiente (…) şi a le da ulterior în concesiune printr-o procedură care va fi stabilită”.

„Actul aprobat astăzi de Guvernul României are rolul de a asana sistemul energetic românesc, respectiv de a separa partea eficientă de partea care până acum nu a produs decât găuri şi datorii în sistem, de a îmbunătăţi şi de a creşte eficienţa sistemului. În esenţă, prin darea în plată, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate şi constituite în nişte entităţi care vor putea funcţiona strict pe termenii de eficienţă, fără a mai crea datorii în sistemul energetic. Acest lucru le va permite şi obţinerea de fonduri în diferite modalităţi, fie fonduri europene, fie împrumuturi directe care să le permită modernizarea şi eficientizarea”, a afirmat Ciocănelea, citat de Agerpres.

Este vorba despre un proiect mai vechi la care au lucrat cei din Ministerul Finanțelor și cei din Ministerul Energiei și vizează ștergerea unor datorii pe care unele Complexuri Energetice aflate în dificultate le au din cauza sumelor restante datorate către stat.

Este așteptat avizul de la Consiliul Economic și Social şi apoi OUG-ul va fi publicat în Moniorul Oficial.

Practic, producătorii de energie electrică pot scăpa de datoriile istorice prin cedarea unor active către stat. Ele vor fi evaluate și sumele vor fi șterse de către ANAF.

În nota de fundamentare a
proiectului se discută despre Complexul Energetic Hunedoara care la
sfârșitul anului trecut avea datorii de 268 de milioane de lei.

ELCEN este o altă companie care are nevoie de revigorare, în acest fel să nu aibă se suferit sistemul energetic național.

Executivul
a avut mai multe întâlniri cu sindicatele din energie și cu
reprezentanți companiilor care au probleme cu banii, iar aceste măsuri
sunt importante pentru revigorarea acestui domeniu.

Actul normativ a fost pus în transparență decizională în primăvara acestui an și a fost transmis și Comisiei Europene.

Citeşte şi:
La 24 de ani, un maramureșean vrea să candideze la primărie și să schimbe destinul orașului natal: „Rămân în țară orice s-ar întâmpla”. Tânărul candidat promite „în primul rând, apă potabilă și drumuri”

 
 

Urmărește-ne pe Google News