Ministrul Sănătății din Tanzania a anunțat pe 2 februarie că țara ”nu intenționează să accepte vaccinuri COVID”.

Mesajul a venit după ce președintele John Magufuli și-a exprimat îndoiala cu privire la siguranța serurilor produse în străinătate, fără să ofere dovezi.

”Vaccinările sunt periculoase. Dacă omul alb a fost capabil să obțină vaccinul, ar fi trebuit să aibă un vaccin pentru SIDA până acum. Ar fi trebuit să găsească un vaccin pentru tuberculoză. Ar fi trebuit să aibă un vaccin pentru malarie. Ar fi trebuit să aibă un vaccin pentru cancer”, a spus președintele la sfârșitul lui ianuarie, potrivit The Lancet.

El a spus că ministerul sănătății va folosi doar vaccinurile certificate de experții din Tanzania. Este neclar deocamdată care sunt acestea.

Există o alternativă. În fața camerelor de luat vederi, ministrul Sănătății Dorothy Gwajima și alți oficiali din domeniu au băut o fiertură de ierburi, care include și usturoi, lămâie și ghimbir, promovând ceea ce ei au numit un mijloc natural de a ucide virusul.

În plus, Gwajima i-a avertizat pe jurnaliști să nu scrie articole pe baza statisticilor neoficiale ale epidemiei COVID.

Fără statistici oficiale din aprilie

Aceasta a fost atitudinea guvernului de la începutul epidemiei în lume.

Primul caz a fost confirmat în țară pe 16 martie 2020. Ulterior, școlile au fost închise, închiderea universităților a fost extinsă, iar adunările publice au fost interzise.

Dar în aprilie, oficialii au suspendat statisticile oficiale ale epidemiei. Până la acel moment fuseseră înregistrate 509 cazuri de infectare și 21 de decese, iar cifra nu s-a mai schimbat.

În iunie, președintele Magufuli a anunțat că țara este liberă de COVID, mulțumită intervenției divine. Prin urmare, a cerut redeschiderea școlilor.

Magufuli a explicat populației că testele, produse de țările occidentale, erau programate să dea multe rezultate pozitive, spune pentru Deutsche Welle Thabit Jacob, analist politic la Universitatea Roskilde din Danemarca.

Numărul exact al infectărilor și al deceselor din Tanzania este acum necunoscut, într-un moment în care Africa se confruntă cu al doilea val COVID.

Din decembrie 2020, populația a devenit mai temătoare, odată cu creșterea numărului de decese atribuite ”penumoniei acute”.

Vicepreședintele Zanzibarului, regiune autonomă a Tanzaniei, s-a îmbolnăvit de COVID, la fel și soția sa și mai mulți consilieri, iar acest lucru a dat un semnal de îngrijorare întregii țări.

În ianuarie, două cazuri ale tulpinii sud-africane au fost depistate în Danemarca la călători care se întorceau din Tanzania, un semn că situația ar putea fi mai complicată decât pare.

O problemă pentru întreg continentul

Refuzul Tanzaniei de a accepta vaccinurile este greu de explicat.

”Cred că guvernul a fost obligat să ia această decizie deoarece a declarat deja că țara este liberă de COVID”, explică Zitto Kabwe, liderul Alianței pentru Schimbare și Transparență, al treilea partid politic din Tanzania și principala grupare de opoziție din Zanzibar.

Pe 3 februarie, COVAX, programul sprijinit de ONU, care urmează să distribuie vaccinuri către țăile cu venituri mici, a anunțat o listă a țărilor beneficiare.

Tanzania nu se află pe această listă.

”Participanții care nu apar pe listă și-au exercitat dreptul de a nu fi incluși, au refuzat să adreseze solicitări privind livrarea de vaccinuri sau nu le-au fost alocate doze”, explică pentru The Lancet GAVI (Alianța pentru Vaccinare), într-o declarație.

Experții Centrului pentru Combaterea Bolilor (CDC) din Africa cred că acest refuz ar putea pune în pericol întregul continent, scrie Deutsche Welle.

”Nu înțelegem pe deplin cum va evolua pandemia. Lipsa de cooperare va face ca situația să fie mai periculoasă. Virusul nu are granițe”, a declarat directorul CDC Africa, John Nkengasong.

Nkengasong a îndemnat guvernul din Tanzania să își revizuiască politica COVID și să se alăture strategiei Uniunii Africane în lupta împotriva pandemiei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News