UPDATE ora 14.00 Moțiunea de cenzură a Opoziției a picat în Parlament. S-au înregistrat doar 159 de voturi pentru, pentru a fi adoptată fiind necesare 234 de voturi. S-au mai înregistrat 3 voturi împotrivă și 23 de abțineri.
Inquam Photos / Octav Ganea
Liberalii, cu ouăle la tribuna Parlamentului
UPDATE ora 13.50 Deputatul liberal Florin Roman a venit la tribuna Parlamentului cu mai multe produse agroalimentare, printre care ouă, unt, carne, pâine. Parlamentarul a afirmat că acestea aparţin unei familii care a plătit pentru ele un preţ mai mare decât în luna septembrie.
” O familie de oameni simpli m-a rugat astăzi să vin cu aceste produse în faţa dumneavoastră şi să vorbesc în numele lor. Au cumpărat de dimineaţă alimentele de bază şi le-au comparat cu cele din luna septembrie. Un litru de ulei 4,29 (lei – n.r.) acum e 7,01. Un litru de lapte – 4,10 lei, acum l-au cumpărat cu 5,10 lei. Au luat unt, aproape s-a dublat preţul: de la 6,25 a ajuns la 11,14. Au luat oamenii, ca noi toţi, o pâine de 600 grame pe care o mănâncă o familie de la 4,41 s-a dus la 5,99. E o familie mai înstărită pentru că şi-a permis să cumpere şi carne de porc. Costa 20, 12 lei kg, acum este 24,99 lei. (…) Ei nu au orbul găinilor, domnule Daea. Am fost la un magazin de cartier, nu la un hipermarket şi preţul ouălelor a crescut de la 45 de bani la 1,10 lei”, a spus Roman.
El a susţinut că această familie a plătit pentru aceste produse cu 22 lei mai mult decât în luna septembrie. Liberalii i-au acuzat pe cei de la Putere că, din cauza măsurilor luate de Guvern, a crescut şi preţul motorinei, factura la curentul electric, dar şi ratele la credite.
În replică, premierul le-a transmis celor de la PNL că, „din fericire pentru România”, vor mai sta departe de guvernare „o lungă perioadă”.
„Să vii la tribuna Parlamentului şi să spui că deficitul este dublu faţă de anul trecut, (…) mi se pare o inconştienţă. Ceea ce totuşi rămâne definitoriu pentru zona pe care o reprezentaţi unii, cel puţin dintre dumneavoastră dragi colegi liberali, este gestul colegului nostru, care de la o familie săracă, (…) în loc să ia pâinea de un leu – pe care o ştie tot românul că atâta e, în jur de un leu – a luat o pâine de 6 lei (…), cam de 6 ori mai scumpă, că, de, probabil că era o familie săracă liberală (…) L-aţi lăsat şi fără mâncare, i-aţi luat-o. Asta este efectiv politica dumneavoastră. Aveţi grijă de români, luându-le tot. Din păcate pentru dumneavoastră şi din fericire pentru România, cred că mai staţi departe de guvernare o lungă perioadă de timp”, a declarat Tudose, la dezbaterea moţiunii de cenzură.
UPDATE ora 11.50 Premierul Mihai Tudose a declarat de la tribuna Parlamentului că demersul Opoziției este unul „populist”.
„Este primul an când elevii au avut manuale de la începutul școlii, nu au mai învățat după fițuici”, a spus Tudose, parlamentarii Opoziției reacționând cu comentarii, din sală. ”Pe ăla de clasa a V-a vi-l facem dvs cadou”, a adpugat Tudose.
Șeful Executivului i-a acuzat pe cei de la PNL că au transformat acest drept legitim al moțiunii într-o „oportunitate de a fi populişti, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu rupt total de realitate”.
„Apreciez în primul rând gestul colegilor de la Partidul Liberal de a lăsa o colegă mai nouă să citească (moţiunea – n.r.) neasumându-şi practic conţinutul (…) O moţiune de cenzură reprezintă un drept constituţional şi un exerciţiu cât se poate de democratic. Din păcate, dumneavoastră aţi transformat acest drept legitim într-o oportunitate de a fi populişti, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu rupt total de realitate”, a declarat Tudose, la dezbaterea moţiunii de cenzură depusă de PNL şi USR, intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”.
UPDATE ora 11.20 Parlamentarii USR au intrat în plen cu banderole albe care au desenate două linii paralele. Președintele formațiunii, Dan Barna a declarat că banderola simbolizează statul paralel. Parlamentarii PSD, în schimb, au preferat să părăsească sala de plen, în momentul citirii moțiunii. Senatoarea Ramona Dinu, de la USR, citește moțiunea de cenzură.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură va fi citită în plen, și apoi fiecare grup parlamentar va avea la dispoziție un interval de timp în care să își expună punctul de vedere. Ulterior, Guvernul, prin vocea premierului va răspunde de la tribună celor care îi cer demisia.
Liberalii și cei de la USR au transmis, înainte de începutul ședinței, că deși matematica nu le dă șanse ca moțiunea de cenzură să treacă, speră că parlamentarii PSD vor vota împotriva propriului guvern.
Premierul Mihai Tudose a intrat în plen împreună cu toți membrii Executivului. El a declarat că nu are emoții în privința moțiunii.
Proteste, la Parlament
În timpul dezbaterii moțiunii de cenzură, la Parlament urmează să se desfășoare un protest. Liberalii au anunțat un lanț uman în jurul Casei Poporului și au făcut apel la bucureșteni să vină la protest. Totodată, a fost anunțat și un protest pe roți în jurul Palatului Parlamentului.
Potrivit anunţului de pe Facebook, participanţii sunt aşteptaţi joi, de la ora 10.30, la Parlament, pe Calea 13 septembrie, cu maşini, motociclete şi biciclete, urmând ca la 11.00 să plece în marş în jurul clădirii, cu 10 kilometri pe oră, pe prima bandă. Pe partea stângă a maşinilor va fi afişat un mesaj – un banner care să fie vizibil pentru restul participanţiilor la trafic care merg pe celelalte benzi de circulaţie.
Care sunt șansele ca moțiunea să treacă
Șansele ca moțiunea de cenzură să treacă sunt infime. Pentru ca Guvernul să fie demis, liberalii ar trebui să se bazeze pe voturile opoziţiei şi pe cele ale UDMR. Adică toți parlamentarii PNL, USR, PMP, și UDMR ar trebui să voteze pentru moțiune, și acestora ar trebui să li se alătură și parlamentari de la PSD sau ALDE.
Calculele Opoziției au fost deja date peste cap de cei de la UDMR care au anunțat că nu susțin demersul. Liderul UDMR Kelemen Hunor a anunțat că parlamentarii vor fi în plen, dar își vor anuma votul. Astfel, Opoziția are nevoie de cel puțin 234 de voturi. Partidul Naţional Liberal are 98 de parlamentari. Împreună cu USR, PMP şi cei 10 parlamentari ProRomânia, Opoziţia ar strânge 175 de voturi, mai puțin cu 58 de voturi pentru ca moțiunea de cenzură să treacă.
Important este că, după finalizarea acestei moțiuni, Opoziția nu mai are dreptul să depună în această sesiune nicio moțiune de cenzură. O altă moțiune de cenzură poate fi depusă doar dacă va fi susținută de alte semnături decât cele de acum.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu nu știe cum se vor comporta parlamentarii ALDE, la moțiune. Dacă vor sta în bănci, sau își vor susține votul. Același lucru și la PSD. Există varianta ca parlamentarii Puterii să nu voteze, ci să asigure doar cvorumul, în sala de plen.
„Eu voi fi prezent şi colegii noştri vor fi prezenţi. Am şi majorat timpul de dezbatere propus cu 50%. Ceea ce zic că este bine, pentru a da mai multă consistenţă unei dezbateri democratice importante. Vom fi prezenţi. Nu am hotărât să nu votăm, dar, întâi de toate, vreau să ascultăm şi argumentele celor de la Opoziţie când prezintă moţiunea, în dezbateri. Va fi foarte interesant să vedem ce argumente au, pentru că mi se pare că este mai degrabă un exerciţiu de imagine. PNL ştie că are zero şanse ca această moţiune să treacă, dar vor să arate că se agită, şi fără rost”, a declarat Tăriceanu, la Parlament.
În istoria parlamentarismului din România, doar trei moțiuni de cenzură au trecut, în Parlament. Prima a fost în luna octombrie 2009 împotriva Guvernului Boc, a doua în 2012 împotriva Guvernului Ungureanu și ultima, anul acesta, când coaliția și-a demis propriul guvern, condus de Sorin Grindeanu, o premieră de asemenea în istoria post-decembristă a României.
Iohannis, despre moțiunea de cenzură: Un exerciţiu democratic bun
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi USR este „un exerciţiu democratic bun” și absolut legitim al Opoziției.
„Moţiunea de cenzură vom vedea dacă trece, nu trece. În orice caz, mi se pare că este un demers democratic, absolut legitim din partea Opoziţiei să vină cu moţiune de cenzură dacă sunt nemulţumiţi de ceea ce fac guvernanţii. Este un exerciţiu democratic bun”, spus Iohannis, după ce a participat la dezbaterea „Oraşele României la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor smart pentru Ploieşti”, organizată la Universitatea Petrol – Gaze.