UPDATE ora 20.15 Premierul Mihai Tudose a ajuns în jurul orei 20.00 la Palatul Victoria, fiind însoţit de vicepremierul Marcel Ciolacu şi de fostul secretar genaral al guvernului, Mihai Busuioc.

Ei au fost întâmpinaţi la intrarea în sediul Guvernului de un angajat de la protocol.

Ceilalţi miniştri vor veni la Palatul Victoria vineri dimineaţă pentru o şedinţă pregătitoare. Prima şedinţă oficială la Palatul Victoria va avea loc prânz, cel mai probabil la ora 13.

UPDATE ora 20.15 Președintele Klaus Iohannis a criticat în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului de către noul Guvern condus de Mihai Tudose, modul în care coaliția de guvernare a gestionat criza politică. Șeful statului a arătat că fostul guvern va rămâne în istorie pentru nefericita Ordonanţă 13, iar coaliţia PSD-ALDE pentru demiterea propriului Guvern, și a atras atenția că România are nevoie de un succes guvernamental. ”Ați băgat țara în criză, pentru că nu ați știut să guvernați!”, le-a transmis șeful statului, care le-a cerut să termine cu ”această țăpăială fioscal-bugetară.

UPDATE ora 19.50 Cabinetul condus de Mihai Tudose a depus, joi, jurământul de credință, la Palatul Cotroceni. La ceremonie au participat și președinții celor duă Camere și lideri ai coaliției de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Au mai fost prezenți un consilier prezidențial, Laurențiu Ștefan și președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu. Premierul Mihai Tudose a anunțat deja că joi seară va merge la Palatul Victoria, pentru a-și începe mandatul de premier.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 24

Foto: Adrian Manolache

UPDATE ora 19.00 Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru numirea Guvernului României, anunţă Administraţia Prezidenţială.

UPDATE ora 17.40 Ceremonia depunerii jurămîntului de credință de către noul Guvern va avea loc la ora 19.00 la Palatul Cotroceni. Premierul Mihai Tudose a anunţat că joi seară, după depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, va merge la Palatul Victoria pentru preluarea conducerii Guvernului de la fostul prim-ministru Sorin Grindeanu.

„Astăzi după jurământ, după Cotroceni, mă voi duce la Palatul Victoria pentru acest act de predare-primire”, a declarat Tudose, la Parlament.

UPDATE ora 17.20 Guvernul Mihai Tudose a trecut de votul Parlamentului, înregistrându-se 275 de voturi ”pentru”. Guvernul avea nevoie pentru a fi validat de Legislativ de minimum 233 de voturi, jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor. S-au înregistrat de 275 de voturi pentru şi 102 de voturi împotrivă. Două voturi au fost anulate. Votul a fost secret cu bile.

UPDATE ora 16.30 A început votul pentru învestirea noului guvern condus de Mihai Tudose. ”Noile măsuri din Programul de guvernare vor fi puse în dezbatere pubică”, a spus premierul desemnat, la finalul dezbaterilor din plenul reunit.

UPDATE ora 16.20 Cristian Zeildler, deputat USR a afirmat, în plenul comun, că tot ceea ce au putut să ofere cei de la PSD, în cele șase luni de guvernare a fost ZERO.

Liderul ALDE Varujan Vosganian a spus că formaţiunea sa îl va sprijini pe premierul Mihai Tudose „cu discernământ” şi condiţionat de agenda ALDE privind statul de drept şi respectarea programului de guvernare, precizând că Executivul va fi sub „o monitorizare severă”.

Vosganian a enumerat câteva măsuri pe care partidul le urmărește în implementarea de către Guvern: modificarea codurilor penale, redefinirea abuzului în serviciu, separarea conflictului de interese de lobby şi statutul funcţionarului public. „Dacă acest Guvern va performa, va fi argumentul decisiv pentru moţiunea de cenzură”, a mai spus Vosganian.

Și UDMR, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, a anunțat că va vota Guvernul Tudose. El a menționat, însă, că UDMR nu va susține taxa pe cifra de afaceri.

Reprezentantul minorităților, Varujan Pambuccian, a declarat că fiecare membru al grupului va vota cum îi dictează conștiința.

Ben Oni Ardelean: Azi-noapte ca hoții ați schimbat și Programul de Guvernare prin care vreți să aruncați în aer economia României

UPDATE ora 16.00 Ben Oni Ardelean, parlmentar PNL, a declarat în plenul comun că PSD a mințit populația cu Programul de guvernare. ”Ați promovat repetentul clasei, cre a luat fix nota zero. Ne aflăm în fața unui partid îndrăgostit de propriul Program de guvernare”, a spus deputatul PNL.

”V-ați îngenuncheat propriul partid, domnule Dragnea”, a spus deputatul PNL, care a prezentat un sms primit de la un primar PSD care îi spunea că îi este rușine să mai dea ochii cu oamenii. Am văzut fețe îngrozite ale parlamentarilor PSD care au fost obligați să își arate votul. Conduceți prin frică și teroare, domnule Dragnea”, a mai spus Ben Oni Ardelean, precizând că acesta a produs cele  mai mari proteste de după Revoluție.

”Înțeleg că azi-noapte ca hoții ați schimbat și Programul de Guvernare prin care vreți să aruncați în aer economia României”, a adăugat deputatul PNL.

Dragnea: Prin moțiunea de cenzură, Guvernul a primit un semnal clar că puterea este în Parlament

UPDATE ora 15.45 ”După șase luni de guvernare coaliția de guvernare vine să ceară un este o premieră ca majoritatea să își schimbe premierul investit. Este prima oară iar eu spun cu toată convingerea că este un lucru bun, că această clasă politică a folosit și această opțiune. Am văzut criticile care spuneau că este o anomalie. Le spun acum că acum Parlamentul este mai puternic și a revenit pe locul pe care îl merită în raport cu Executivul”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, în plenul comun al Parlamentului.

Dragnea a mai spus că Guvernul a primit un semnal clar că puterea este în Parlament. ”Asta trebuie să țină minte cei din Guvern”, a mai spus el, percizând că trebuie să înțelegem ordinea constituțională a raportului dintre instituții, și a arătat că votul Parlamentului este cel mai puternic.

”Toate instituțiile trebuie să respecte votul cetățenilor. Majoritatea parlamentară are datoria de a interveni”, a explicat el. Potrivit lui Dragnea, o anomalie a fost că un premier care și-a pierdut sprijinul politic a refuzat să demisioneze.

”Pe cine preferați, pe cei care vă mint frumos sau cei care au curajul să ia măsurile necesare pentru a merge bine. Ce ați fi făcut dacă Guvernul investit începe să rateze țintele asumate în campanie?”, s-a întrebat retoric Dragnea, precizând că nu va ezita să își asume toate costurile pentru o guvernare bună.

Tudose: Avem nevoie de un Guvern nerelaxat, aflat în stare de alertă: Se va lucra nonstop, PSD și ALDE pot verifica oricând activitatea miniștrilor

UPDATE ora 15.30 Premierul desemnat, Mihai Tudose, a declarat în discursul susținut în fața Parlamentului că i s-a dat o ”sarcină grea”, iar momentul politic este unul pe care doar viitorul îl va explica mai bine. El a promis că miniștrii vor munci nonstop pentru aplicarea programului de guvernare.

”Sunt un om tehnic, al cifrelor și al termenelor exacte. România se află într-un moment bun, avem creștere a veniturilor, a consumului, lipsește însă o creștere a investițiilor și a veniturilor la buget”, a spus Tudose, în plenul comun al Parlamentului. ”Se va munci nonstop”, a mai spus premierul nominalizat de PSD-ALDE.

Mihai Tudose a anunțat că Fondul Suveran de Dezvoltare va deveni operațional în cel mai scurt timp. În plus, se vor lua măsuri pentru eficientizarea activității ANAF. ”Vă asigură că vom face investiții și vom avea și investitori”, a ținut să afirme Tudose.

El a mai declarat că cele două partide de guvernare au dreptul să verifice activitatea Guvernului de fiecare dată când vor dori.

UPDATE ora 15.00  A început ședința Parlamentului în care Guvernul Tudose va primi votul de învestitură. PNL a cerut suspendarea  lucrărilor plenului, pentru că Marcel Ciolacu, desemnat vicepremier în Guvernul Tudose, nu a fost audiat de comisiile de specialitate. Călin POpescu Tăriceanu i-a replicat că Marcel Ciolacu nu are portofoliu în Executiv și nu trebuie audiat în comisii. Solicitarea PNL a fost respinsă.

Vezi AICI cum decurg audierile în comisii ale miniștrilor propuși.

Criza politică s-a declanșat pe 14 iunie. Atunnci, PSD a decis retragerea sprijinului politic premierului Sorin Grindeanu. Prim-ministrul a refuzat să demisioneze, chiar dacă aproape toți miniștrii și-au dat demisia, în bloc. Guvernul a picat, prin moțiune de cenzură depusă de partid împotriva propriului Executiv, pe 21 iunie, o premieră în istoria politică a României.

Între orele 8.00 şi 14.00, vor fi audiate persoanele care au fost propuse pentru a face parte din Guvernul Tudose, iar de la ora 15,00, Parlamentul se reunește în plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru validarea noului Guvern.

Liviu Dragnea a anunțat noul Guvern, la finalul unei ședințe de câteva ore, în care s-au făcut inclusiv modificări de ultimă oră. Din Cabvinet a dispărut fără explicații Ana Birchall, unul dintre miniștrii cu rezultate bune, și a apărut un nou post de vicepremier, pe care îl va ocupa Marcel Ciolacu. Cu ce se va ocupa el? Premierul spune că rolul lui Ciolacu va fi să asigure comunicarea între ministere.

Și miniștri cu probleme, și cu evaluări negative în bilanțul de șase luni și-au salvat fotoliul. Tudorel Toader va continua la Justiție, deși nu e asumat clar nici de PSD și nici de ALDE, la fel ca și miniștrii Răzvan Cuc ( Transporturi) și Florian Bodog (Sănătate).

Dragnea spune că nu va mai evalua Guvernul de la partid, și că îl va lăsa pe premier să își gestioneze Cabinetul. Iar Mihai Tudose a anunțat că, din acest moment, doar faptele vorbesc, iar miniștri trebuie să demonstreze pentru ce au fost puși în funcție. Programul de guvernare trebuie aplicat, la literă, mai spune prim-ministrul desemnat.


Citește și: EXCLUSIV. Au hăcuit o familie pentru piranda fugită. La ”pețit”, criminalii s-au enervat, au scos cuțitele și topoarele pe masă și au tăiat gâtul tuturor / VIDEO


Calculele pentru învestirea Guvernului: PSD spune că a recuperat trădătorii de la moțiunea de cenzură; UDMR votează guvernul

Noul Cabinet este pregătit de muncă. Mai are un singur hop. Joi, miniștrii vor intra, de la prima oră, la audieri în comisiil din Parlament, și mai apoi primi votul deputaților și senatorilor. Pentru ca noul Guvern sa își intre în pâine, imediat, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze în favoarea noului Guvern. PSD și ALDE sunt optimiste și spun că vor avea mai multe voturi decât la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, când se înregistraseră 241 de voturi. Iar grupurile PSD și ALDE au 247 de parlamentari.

De data aceasta, cei care au trădat partidul, și s-au poziționat de partea lui Grindeanu, au dat asigurări că vor vota în favoarea lui Mihai Tudose. Iar UDMR a anunțat că va susține actuala coaliție de guvernare. Dacă mai adăugăm și voturile minorităților, șansele ca noul Guvern să treacă fără emoții sunt foarte mari.

Opoziția votează împotriva Guvernului. Liberalii, cel mai probabil, nu vor vota noul Guvern, decizia finală urmând să fie luată  în cadrul grupurilor parlamentare, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu.

„Guvernul este stufos, este compus dintr-un număr de miniştri cred suficient să rezolve treburile României, Franţei, Italiei, etc., pentru că 28 de miniştri pentru problematica României mi se pare foarte mult, denotă gândirea PSD de a construi un stat stufos, un guvern birocratic. (…) Cred că este evident (că PNL nu va vota Guvernul – n.r.), nu vreau să anticipez poziţia PNL, dar îmi pare de neconceput votarea acestui Guvern”, a afirmat Predoiu, la Palatul Parlamentului.

Ș parlamentarii PMP vor vota împotriva Guvernului Tudose. Parlamentarii USR garantează că niciun reprezentant al formațiunii nu va vota această componență a Guvernului. Senatorul Mihai Goţiu a susţinut miercuri că parlamentarii USR nu vor vota pentru Guvernul condus de Mihai Tudose. „Nu am discutat cu colegii, dar cred că pot să garantez 101% că nu vor fi voturi de la USR pentru acest Guvern”, a spus senatorul USR.

Liderii PSD speră ca pe seară noul Guvern să poată depune jurământul de credință, la Palatul Cotroceni, iar vineri, noul Guvern să aibă prima ședință la Palatul Victoria. Premierul desemnat a anunțat deja că primul lucru pe care îl va face, ca premier, va fi să pună în dezbatere publică proiectul înființării Fondului Suveran de Dezvoltare, una dintre obligațiile pe care Grindeanu nu le-ar fi îndeplinit în timpul mandatului său.


Citește și: Adevărul despre teroarea prin care trecea la școală profesoara din Galați moartă în timpul Bacalaureatului

Urmărește-ne pe Google News