Se plafonează contribuțiile de asigurări sociale datorate, astfel încât astfel încât să se mențină indemnizațiile la nivelul aflat în plată înainte de 1 ianuarie 2018
UPDATE ora 16.00 Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța care prevede măsuri pentru menținerea nivelului cuantumului indemnizațiilor de maternitate, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, sarcină și lăuzie, risc maternal, sau pentru îngrijirea copilului.
”Persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, pentru sarcină și lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum şi pentru risc maternal, vor beneficia de aceleași drepturi și de același nivel al indemnizației aflată în plată până la data de 1 ianuarie 2018. În ședința de guvern s-a luat decizia ca pentru mame să fie aceste măsuri tranzitorii până la 1 octombrie 2018, iar pentru celelalte categorii de persoane asigurate care se află în concediu medical până la data de 1 iulie 2018”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Potrivit acestuia, în cazul în care transferul sarcinii sociale duce la diminuarea indemnizațiilor, se plafonează contribuțiile de asigurări sociale datorate, astfel încât astfel încât, să se mențină indemnizațiile la nivelul aflat în plată înainte de 1 ianuarie 2018.
”În cazul persoanelor care au primit indemnizații diminuate până la aplicarea măsurilor adoptate, angajatorul efectuează regularizarea sumelor prin depunerea declarației rectificative și plătește diferențele de indemnizații persoanelor în drept până la 31 martie 2018. De asemenea, tot prin această ordonanță de urgență, în primul semestru al anului 2018 se va menține reglementarea care s-a aplicat până la sfârșitul anului trecut, anume că stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Începând cu data de 1 iulie 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical”, a mai precizat Barbu.
El a ținut să mai precizeze că excepție vor face, în continuare, indemnizatiile aferente concediilor medicale acordate pentru afectiunile grave (neoplazii, HIV-SIDA, urgente medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A, risc maternal) pentru care persoanele asigurate beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate fără sa fie necesar stagiul de cotizare.
În plus, prin actul normativ se prelungește acordarea tratamentului înstrăinătate, până la finalul lui 2020, pentru răniții de la Colectiv, în unități de stat sau private. Vor beneficia 23 de persoane care au nevoie în acest moment de astfel de tratament.
UPDATE ora 13.00 Premierul Viorica Dăncilă a confirmat, joi, faptul că Executivul va da ordonanță pentru concediile medicale.
„Da, va fi ordonanţă legată şi de concediile medicale, pentru că am căutat să avem cele mai bune soluţii – am discutat cu ministrul Muncii, am discutat cu ministrul Finanţelor, reglementăm şi aţi văzut că nu e singura reglementare pe care am făcut-o. (…) Este normal să ne gândim şi la mămici, şi la cei cu concedii medicale. Deci, astăzi, vom aproba această ordonanţă, care efectiv se impune şi care se pliază pe realitate”, a declarat Dăncilă, la Palatul Parlamentului.
Potrivit acesteia, se doreşte predictibilitate pentru orice lege adoptată.
„Pentru orice lege pe care vrem să o aplicăm acordăm şase luni de zile în care putem să facem toate demersurile ca acea lege să nu afecteze pe cineva. Încercăm să reglementăm acum pentru mămici, de exemplu cele care aşteaptă un copil, este normal ca să nu aplicăm legea care impunea pentru ultima lună şi să aplicăm de acum aceste prevederi, să reglementăm lucrurile din mers”, a explicat şeful Executivului.
Întrebată dacă rămâne în picioare acea ordonanţă de urgenţă care ar urma să permită cheltuirea excedentului bugetar al autorităţilor locale, Viorica Dăncilă a spus: „Am vorbit chiar acum cu preşedinţii Consiliilor judeţene şi, da, vrem să dăm această ordonanţă”.
Anunţul a fost făcut miercuri de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, conform News.ro.
Şi premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată o nouă ordonanţă care să corecteze “defecţiunile” din legea salarizării legate de indemnizaţiile pentru mame şi concediile medicale.
‘În următoarea şedinţă vom avea încă o ordonanţă să reglăm pentru mămici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficienţe”, a declarat Dăncilă.
Protest al mamelor în Piața Victoriei
Aproximativ 100 de persoane au protestat duminică, 18 februarie, în Piața Victoriei, față de consecințele măsurilor fiscale din OUG 3/2018, mai precis scăderea indemnizațiilor pentru mame.
Evenimentul, inițiat sub forma unul flashmob și intitulat „Ne furați viitorul!”, este organizat de comunitățile „Corupția ucide” și „Bucuria de a dărui”.
Manifestanții, printre care copiii, femei gravide, dar și bunici și tătici, țin cartonașe roșii în mână, „penalizând” astfel guvernanții și arătându-și nemulțumirea față de această măsură fiscală.
„Rectificați Ordonanța 3/2018, prin care indemnizațiile acordate în concediul medical (inclusiv prenatal) au fost tăiate din cauza schimbării modalității de calcul”, cer organizatorii, care explică pe Facebook consecințele exacte ale acestor măsuri fiscale: „După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimină plafonul de 35%, iar CAS se calculează că 25% din indemnizația de concediu efectiv primită de fiecare. La o indemnizație de 3.400 lei, în luna ianuarie, o mămică a primit 3.036 lei, după ce a fost oprit CAS, iar acum, în luna februarie, mămica a primit 2.550 lei. Mai exact, i-au fost luați 486 lei. Acestea sunt efectele modificării Codului Fiscal”.
Așadar, manifestația a avut loc în contextul în care Guvernul a dat OUG 3/2018, care scade semnificativ veniturile persoanelor aflate în concediu medical sau de creștere a copilului.
„Ia cu tine un cartonaș roșu, hai să-i penalizam! Noua OUG 3/2018, care presupune a rezolva problema celor cu contract part-time și a celor angajați în IT, scade semnificativ veniturile persoanelor aflate în concediu medical. Pacienți, mame ce intră în prenatal, părinți ai căror copii sunt bolnavi etc”, au mai scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului, îndemnând persoanele afectate să iasă în stradă.
Tudorel Toader prezintă raportul despre DNA. Ce se întâmplă cu Laura Codruța Kovesi
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro