Premierul Ludovic Orban, care a participat marţi la consultări cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale şi patronale, din cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, a anunţat că, în şedinţa de miercuri, Guvernul va adopta un prim set de măsuri pentru susţinerea companiilor şi salariaţilor din sectoarele afectate.

„Vom da un puternic semnal angajaţilor şi economiei: Guvernul va interveni pentru menţinerea locurilor de muncă şi continuarea activităţii în cât mai multe sectoare economice. Pe lângă deciziile pe care le vom lua în şedinţa de mâine, vom continua să luăm măsuri asupra cărora ne vom consulta cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor”, a subliniat şeful Executivului.

Ce măsuri urmează să ia Executivul Orban

Setul de măsuri care urmează să fie analizat şi adoptat miercuri de Guvern vizează:

  • creşterea lichidităţii companiilor; sprijinirea plăţii şomajului tehnic de către companii pentru angajaţii care îşi vor suspenda temporar activitatea
  • reducerea interacţiunii directe a cetăţenilor cu instituţiile statului, o măsură în acest sens fiind extinderea termenului pentru plata impozitelor locale
  • stimularea capacităţilor de producţie pentru cât mai multe bunuri necesare în această perioadă de criză, respectiv materiale sanitare de protecţie, dezinfectanţi.

Premierul a subliniat că sunt achiziţionate şi vor fi asigurate materiale de protecţie a angajaţilor din sectoarele din prima linie a combaterii răspândirii COVID-19, precizare făcută în contextul în care reprezentanţii sindicatelor şi-au manifestat preocuparea cu privire la măsurile de protecţie a lucrătorilor

Ministrul Muncii: România trebuie să continue activitatea, atât în instituții publice cât și în mediul privat, chir dacă la un regim redus

În şedinţa de Guvern urmează să se adopte şi Hotărârea de guvern în aplicarea legii privind zilele libere pentru părinții având copii minori în supraveghere pe perioada închiderii școlilor.

Ministrul Violeta Alexandru afirma, luni, că este de datoria fiecărei instituții sau companii ce oferă bunuri sau servicii de necesitate imediată ca, în funcție de domeniul de activitate, de importanța strategică a acestuia, să ia decizii pentru asigurarea, în condiții de siguranță, a unei minime continuități.

„Sunt domenii critice în care activitatea nu poate fi întreruptă complet. Sunt servicii care trebuie oferite populației. Dacă s-ar închide livrarea lor, acest lucru ar avea consecințe neplăcute, așa că este responsabilitatea conducătorului să găsească cea mai bună formulă (flexibilizare/lucru în ture în vederea evitării aglomerației cu măsurile de iginenă și protecție aferente) pentru a nu se întrerupe definitiv activitatea. Rămân la părerea că în România trebuie să continue activitatea, atât în instituții publice cât și în mediul privat, chiar dacă la un regim redus, cu un efort și o înțelegere din partea tuturor”, mai spunea ministrul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News