„Printr-o ordonanță de urgență am restabilit facilitățile fiscale, acordate până la 31 decembrie 2015, veteranilor de război, văduvelor de război, persoanelor persecutate din motive politice, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri”, a declarat, miercuri, 31 august a.c, purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, pentru Agerpres. Potrivit actului normativ, în cazul veteranilor și al văduvelor de război, se va aplica scutirea integrală de la plata impozitelor pentru clădirile și terenurile deținute în comun cu soții/soțiile acestora, precum și pentru un mijloc de transport, la alegere.

Pentru persoanele persecutate din motive politice și cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri și soții/soțiile acestora, scutirile se acordă doar pentru locuința de domiciliu, terenul aferent acesteia și pentru un mijloc de transport, la alegere- a mai spus Iolu, după care a aruncat bomba: „În cazul clădirilor, terenurilor sau al mijloacelor de transport deținute în comun de soți cu o terță persoană, facilitatea fiscală se va acorda doar pentru partea deținută de categoriile menționate și de soții/soțiile acestora, nu și terților”.  Dar, Guvernul mai face o precizare-bombă, la fel importantă și de dezastruoasă pentru cei vizați, într-un comunicat remis Agerpres: „Scutirile de impozit se vor aplica doar de la data intrării în vigoare a actului normativ. Autoritățile locale au obligația să recalculeze impozitele datorate de persoanele ce fac obiectul modificării Codului Fiscal, pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2016 și data intrării în vigoare a OUG”.

Ofrecție la un picior de lemn”, care-i ustură rău la buzunare pe veterani!

S-o luăm pe rând. Adevărul este că, pentru a-i scuti de impozit pe veterani și pe soțiile lor, nu era nevoie de nicio modificare a legii. Iată ce prevede, la Art 456, din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (despre care Guvernul zice că nu ar mai fi acordat veteranilor scutirea integrală de impozit, în fapt, o minicună sfruntată- n.n.), intrată în vigoare la 1 ianuarie 2016:

Sunt scutite de impozit:

  1. r) clădirile aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, a văduvelor de război şi a văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război;

Așadar, veteranii și văduvele de război erau scutiți de impozit pentru toate clădirile ( ba, potrivit Art. 464, lit. r, erau scutiți și de impozit pentru toate terenurile) aflate în proprietatea sau coproprietatea lor, indiferent de cota pe care o dețineau din acea proprietate. Or, prin actul normativ adoptat de Guvern, scutirea se restrânge doar la la cota deținută de veteran, respectiv soție/văduvă de veteran. În plus, actul normativ va acționa retroactiv, adică, neconstituțional, veteranii, respectiv soțiile/văduvele acestora urmând să achite, din urmă, adică, din ianuarie 2016 și până în prezent, impozitele prevăzute de ordonanța în cauză (adică, pentru acea cotă de proprietate, deținută de o terță persoană).

Lovitură dură și pentru persoanele persecutate politic și cele cu handicap

Așa cum arătam, aceeași operațiune mascată a făcut Guvernul și pentru alte două categorii speciale de contribuabili, și anume, beneficiarii Decretului- lege nr 118/1990 și persoanele cu handicap, care atât prin vechiul Cod Fiscal, cât și prin noul Cod fiscal, erau scutite, integral, de impozitul pe casă. Concret, iată ce prevede aceeași Lege 227/2015 privind Codul fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, la Art 456:

Sunt scutite de impozit:

  1. s) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. t) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate;

Or, prin ordonanța de urgență, adoptată miercuri de Guvern, și în cazul acestor persoane- care, repetăm, erau scutite total de impozitul pe locuință, indiferent cu cine erau sau nu erau coprorietari- “facilitatea fiscală se va acorda doar pentru partea deținută de categoriile menționate și de soții/soțiile acestora, nu și terților”.

Una peste alta, actul normativ adoptat de actualul Guvern, nu a dat nimic înapoi, nici veteranilor de război, nici soțiilor/văduvelor acestora, nici persoanelor persecutate politic de regimul comunist și nici persoanelor cu handicap. Dimpotrivă, i-a obligat pe toți cei enumerați (de regulă. oameni în vârstă și/sau bolnavi) să-și caute prin acte, să se ducă, târâș-grăpiș, la administrațiile financiare, să declare cu cine mai este coproprietar, în ce cotă, care sunt actele doveditoare ș.a.m.d.. Or, în multe cazuri, eventualul coproprietar a decedat demult, nu are urmași, și ca urmare, impozitul aferent va fi plătit tot de veteran, de soție/văduvă, de persoana cu handicap, atât de acum înainte, până la ultima suflare, cât și din urmă, adică, din ianuarie 2016, până în prezent.

Citește și:

 
 

Urmărește-ne pe Google News