Astfel, prin Programul de interes naţional în domeniul protecţiei drepturilor copilului, pentru perioada 2017-2019 vor fi alocaţi 14,43 milioane lei. Suma va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, în limita fondurilor bugetare aprobate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDCA).
Potrivit Guvernului, suma va fi repartizată astfel: 2 milioane lei pentru anul 2017, 8 milioane lei pentru anul 2018 şi 4,43 milioane lei pentru anul 2019.
Proiectele pentru crearea acestor servicii specializate vor avea o durată de maximum 24 de luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, din care cel puţin 3 luni vor fi destinate funcţionării serviciilor nou-create.
Centrele nou înfiinţate, câte unul în fiecare regiune, vor funcţiona sub forma caselor de tip familial, în acord cu angajamentele asumate prin Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului în ceea ce priveşte dezinstituţionalizarea, arată Executivul.
Măsura adoptată în şedinţa joi a Guvernului „răspunde unei nevoi identificate la nivel naţional, ea regăsindu-se, totodată, şi în Programul de Guvernare aferent perioadei 2017-2020 – Capitolul ‘Politici publice în domeniul Muncii şi Justiţiei Sociale’ Subcapitolul 11 ‘Investiţia în copii – investiţia în viitor'”, mai menţionează reprezentanţii Guvernului.
Guvernul a alocat 30 de milioane de lei pentru patru bănci de sânge, ţesuturi şi celule umane
Guvernul a alocat, în ședința de joi, 30 de milioane de lei pentru patru bănci de sânge, ţesuturi şi celule umane în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, la Palatul Victoria.
„Printr-o hotărâre a fost aprobată alocarea sumei de 30 de milioane de lei pentru 2017 şi 2018. Suma este alocată fiind necesară Ministerului Sănătăţii în vederea îndeplinirii obiectivelor din cadrul unui proiect mai vechi PHARE. E vorba de lucrări de construcţii şi dotări cu echipamente pentru patru bănci de sânge, ţesuturi şi celule umane în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara”, a declarat ea.
Potrivit Alinei Petrescu, România are o reală problemă în ceea ce priveşte existenţa acestor bănci de sânge, ţesuturi umane şi celule.
„Este vorba şi de aplicarea unei directive europene în sensul reglementării şi continuităţii între sistemul european de bănci de acest gen şi sistemul românesc. Pacienţii români erau puşi de mult prea multe ori în situaţia de a apela la bănci de sânge sau ţesuturi din străinătate”, a explicat ea.
Banii vor fi alocaţi din bugetul aprobat al Ministerului Sănătăţii, prin virări de credite bugetare de la celelalte tipuri de cheltuieli din cadrul aceluiaşi capitol, astfel: pe anul 2017 vor fi alocaţi 29,78 milioane lei şi 0,32 milioane lei pentru 2018, arată Executivul într-un comunicat de presă.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!