Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, a explicat în cadrul unei declarații de presă, că anul viitor salariul minim brut pe economie ar urma să crească cu 150 de lei. Acest lucru înseamnă o majorare de 83 de lei, net.

Măsura implică un impact bugetar de trei miliarde de lei, iar pe partea de cheltuieli, 1,8 miliarde de lei.

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban:

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat că majorarea salariului trebuie să acopere rata inflației care este 3,4 la sută în 2019.

Odată cu majorarea salariului minim vor crește și amenzile. În prezent, punctul de amendă este 145 de lei, calculat ca fiind 10% din salariul minim brut pe economie. Valoarea punctului de amendă a rămas în 2019 la valoarea de anul trecut, adică, la 145 de lei, chiar dacă salariul minim brut pe țară a crescut de la 1 ianuarie, de la 1.900 lei, la 2080 de lei.

Cele trei scenarii de majorare a salariului minim pe economie

Documentul Guvernului prevede trei scenarii privind majorarea salariului minim brut, toate cu 7,2%. Acest lucru înseamnă o majorare de 2.080 de lei brut la 2.230 lei, ceea ce însemnă 1.345 lei net.

În primul scenariu se analizează majorarea cu rata inflației (3,4%) și creșterea productivității (3,7%), ceea ce înseamnă un total de aproximativ 7,2%.

În scenariul al doilea majorarea este tot de 7,2%, dar se instituie un coeficient de corecție în funcție de creșterea economică.

Scenariul al treilea presupune tot o majorare de 7,2%, dar corecția se face în funcție de rata șomajului.

”Pentru anul următor, mecanismul de corecție nu va fi aplicat întrucât creșterea PIB pentru 2020 este previzionată la 4,1%, de la 4,0% cât se estimează pentru anul 2019, iar rata șomajului conform metodologiei BIM este prognozată la 3,8%, rată egală cu cea naturală”, se arată în documentul guvernamental.

Sindicatele au amenințat cu proteste în cazul în care Guvernul Orban nu va majora salariul minim pe economie.

Turcan: 1,37 milioane de angajați iau minimul pe economie

Potrivit vicepremierului Raluca Turcan, un număr de 1,37 milioane de români lucrează acum pe salariul minim pe economie.

„Beneficiarii acestei creşteri vor fi cei 24% din totalul salariaţilor activi, adică 1.370.232 persoane. De asemenea, ar putea beneficia de această măsură şi alte categorii de angajaţi, cu salarii între nivelul minim şi mediu. Pe baza analizei de impact a creşterii salariului minim, săptămâna viitoare vor continua consultările cu partenerii sociali”, a spus Turcan, potrivit Mediafax.ro.

Ce se întâmplă cu cei cu studii superioare

În acest moment, salariul minim se acordă diferențiat, în funcție de studii. Pentru cei cu studii de bază, salariul brut este de 2.080 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1.265 lei în mână.

Cei cu studii superioare au salariul minim brut de 2.350 de lei brut, adică 1.413 lei net.

În studiul guvernamental privind studiul de impact și cele trei scenarii nu se menționează nimic despre salariul minim diferențiat pentru cei cu studii superioare.

Potrivit unor surse liberale, salariul minim pentru cei cu studii superioare rămâne la același nivel.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News