În prezent, programul „Limba română. Educaţie şi comunicare” se derulează în Marea Britanie şi Italia, urmând să continue în Spania.
„Trebuie să conştientizăm că astăzi, la nivelul comunităţilor româneşti din afara graniţelor, se înregistrează un număr tot mai mare de copii care, deşi vorbesc limba română, îşi pierd încetul cu încetul abilităţile cognitive”, a spus ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac.
134 de profesori predau limba română în diaspora, în Spania anul trecut au absolvit școala 7.175 de elevi, în Italia – 4.507 de elevi
Ministrul Educației a prezentat datele statistice privind prezența românilor în diaspora. „Avem în momentul de faţă 12.381 de elevi, avem 859 de grupe, 523 de şcoli şi 134 de profesori care predau limba română. Iată o adevărată reţea”, a afirmat el, adăugând că este importantă includerea limbii române în programa unor şcoli din străinătate.
„Vrem să extindem, ca limba română să fie inclusă în curicula şcolilor respective, să fie predată ca limbă străină în ţara unde sunt românii noştri”, a mai spus ministrul.
Prorectorul Universităţii din Bucureşti, Liviu Papadima, a vorbit despre absolvenţii cursurilor de limba română în străinătate. „În Spania anul trecut au absolvit 7.175 de elevi, în Italia – 4.507′, a spus el, adăugând că sunt cursuri destul de greu de organizat, pentru că organizarea lor necesită multă flexibilitate, în primul rând, disponibilitatea autorităţilor locale, a instituţiilor de învăţământ locale şi, nu în ultimul rând, problemele resursei umane”, a afirmat el.
Un alt proiect vizează înființarea de centre comunitare în fiecare ţară unde trăiesc peste 5.000 de români. La aceste centre comunitare, românii din străinătate se pot întâlni și chiar porni afaceri împreună.
Procedura privind înființarea centrelor a fost stabilită deja săptămâna aceasta în ședința de guvern. Centrele urmează să fie finanţate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, iar directorul centrului va fi un reprezentat al statului roman iar ceilalți membrii vor fi reprezentanți ai comunității de români din țara respectivă.
„În crearea acestora noua legislație prevede dialogul cu statele de reședință, negocierea unor acorduri bilaterale. Centrele comunitare în noua noastră misiune sunt legate nu doar de acțiuni culturale, acțiuni de marcare a identității, dar și de activități privind impulsionarea mediului asociativ românesc din diaspora”, a explicat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, potrivit Digi24.ro.
Sursă foto: Arhivă Societatea Românilor din raionul Tatarbunar „Valul lui Traian”