Banca Națională de Dezvoltare va fi realizată pe modelul altor instituții similare din Uniunea Europeană. Aceasta va urma să se împrumute pe piețele de capital și va acorda finanțări în condiții avantajoase pentru proiecte de investiții în domenii strategice.
Fondul Român de Investiții ar urma să aibă inițial un capital de 300 de milioane de euro. Acesta va cumpăra acțiuni la companii.
Astfel de inițiative au mai existat în ultimii ani, inclusiv fostul lider PSD Liviu Dragnea având astfel de proiecte în celebrul său program de guvernare.
Cum funcționează la alții
Germania deține banca de dezvoltare KfW, prin care derulează programe anticriză pentru companii. De asemenea, și Coreea de Sud are o bancă de dezvoltare, aceasta deținând acțiuni la mai multe companii.
Fonduri de investiții dețin state precum Franța, Italia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Singapore, China. Fondul de investiții gândit de Liviu Dragnea trebuia să investească 10 miliarde de euro în proiecte ale comunităților locale.
Pentru ca o bancă de dezvoltare sau fond de investiții să funcționeze bine este necesar ca acestea să facă investiții în proiecte sau companii care să le aducă profit.