Prin Ordonanţă de urgenţă, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, pragul de validare va fi calculat în funcţie de alte date, fiind nevoie de un plus de 200 de mii de alegători la urne, adică peste 5. 600.000 de voturi, a notat digi24.ro.
AEP a anunţat, pe 25 aprilie, că a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, precum şi pentru unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi a referendumului naţional din 26 mai.
Constantin Mituleţu, preşedintele Autorității Electorale Permanente, spunea, despre această Ordonanţă: „Pentru acest moment, singura evidenţă cu cetăţenii români cu drept de vot peste 18 ani, aşa cum spune şi Constituţia şi legea Referendumului, sunt în evidenţele AEP, implicit în Registrul Electoral. Trebuie să utilizăm aceeaşi evidenţă ca şi la alegerile pentru Parlamentul European. Dacă aceşti cetăţeni nu vor fi în calcul înseamnă că noi nu vom da la 700 de mii de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate dreptul la vot”.
Ludovic Orban a explodat: „Încalcă prevederile constituționale”
Ludovic Orban, președintele PNL, a criticat, joi, în termeni duri dorința Guvernului de a schimba condițiile de validare a referendumului pe justiție.
„O somez public pe Viorica Vasilica Dăncilă să nu accepte proiectul de Ordonanță în forma în care este înaintat spre Guvern, să modifice câteva prevederi, care sunt extrem de grave, care încalcă prevederile constituționale, încalcă principiile democrației și calcă în picioare drepturile fundamentale ale românilor. Prima solicitare este de a elimina articolul care interzice autorităților publice, repet autorităților publice să se implice în campania pentru referendum. Această prevedere este introdusă în mod deliberat pentru a nu permite Președintelui României să se implice în campanie la referendum, iar motivarea penibilă care este furnizată de inițiatori în cuprinsul expunerii de motive este legată de un punct de vedere al Comisiei de la Veneția, care într-adevăr face o referire la interdicție, dar folosește sintagma Autorităților Administrației Publice, care sunt implicate în organizarea referendumului, adică referirea Comisiei de la Veneția este legată strict de Guvern, iar sintagma Autoritățile Publice se referă la toate autoritățile publice din România, inclusiv la Președinte”, a spus Orban.
Liderul PNL arată că „PSD nu dă nici două cepe degerate pe acest drept fundamental, pe libertatea de exprimare și arată că dacă încearcă să îl cenzureze pe Președintele României pe perioada campaniei pentru referendum”.
„Miza pentru că PSD este să împiedice cu orice preț exprimarea cetățenilor la referendumul convocat de Președinte”
Ludovic Orban afirmă că a doua prevedere care este, de asemenea, gravă, este modificarea cvorumului la referendum prin introducerea acestui cvorum a cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.
„Și aici, vă spun clar, că această prevedere neconstituțională pentru că există decizie la CCR din 2013, care spune foarte clar că este neconstituțională. Orice modificare, care se adoptă cu mai puțin de un an înainte de un referendum.Este o decizie a CCR dată în 2013. Înțelegem care este de fapt miza pentru că PSD, este disperat să împiedice cu orice preț exprimarea cetățenilor la referendumul convocat de Președinte”, a explicat Orban.
El a acuzat PSD că, de când a venit la putere, „în orice şedință de Guvern există riscul să se mai emită o OUG, care să calce în picioare independența justiției”.
Reprezentanţi ai societăţii civile au trimis, miercuri, preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, o scrisoare, în care cer retragerea Ordonanţei de Urgenţă ce modifică şi completează acte normative în materie electorală cu o lună înaintea referendumului din 26 mai.
ONG-urile atrag atenţia că prevederile Ordonanţei „nu respectă recomandările Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia.